UDMR îl susţine pe Cseke şi consideră inacceptabilă compromiterea acestuia într-un mod necinstit

UDMR îşi manifestă sprijinul şi susţinerea fără echivoc faţă de activitatea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, considerând ca "inacceptabil şi nepermis" ca un politician responsabil, care îşi desfăşoară activitatea ţinând cont de interesele societăţii," să fie compromis într-un mod necinstit".

Urmărește
8 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de UDMR şi semnat de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, reforma sistemului sanitar este primordială pentru societatea românească, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În opinia UDMR, reforma sistemului sanitar este primordială pentru societatea românească. Uniunea sprijină fără echivoc activitatea ministrului Cseke Attila şi îl susţine. Totodată consideră ca fiind inacceptabil şi nepermis ca un politician responsabil, care îşi desfăşoară activitatea ţinând cont de interesele societăţii, ale Uniunii şi ale coaliţiei de guvernământ, să fie compromis într-un mod necinstit", se arată în comunicat.

Liderul UDMR a subliniat că Uniunea priveşte "cu uimire şi neînţelegere campania media intensă şi agresivă dusă în ultimele zile împotriva ministrului Sănătăţii, Cseke Attila".

"În 2009, la alcătuirea guvernului, a fost evident că nu va avea o sarcină uşoară acel om politic al UDMR care îşi va asuma conducerea unuia dintre cele mai problematice dintre ministere, dar, cu toate acestea, a acceptat numirea şi şi-a asumat faptul că va demara şi va înfăptui reforma amânată mai mult de un deceniu a sistemului sanitar din România", a arătat Kelemen în comunicat.

El a precizat că reorganizarea spitalelor este necesară din perspectiva funcţionalităţii sistemului şi a calităţii serviciilor medicale acordate pacientului.

"Reorganizarea sistemului spitalicesc are în centru cu precădere asistenţa medicală, unul dintre principalele obiective ale Ministerului Sănătăţii fiind acela de a nu înşela bolnavul. Ministerul Sănătăţii şi administraţiile locale au monitorizat împreună timp de mai multe luni funcţionarea spitalelor şi abia după aceea s-a trecut la alegerea instituţiilor sanitare propuse spre reorganizare", se mai precizează în comunicatul semnat de preşedintele UDMR.

În document se arată că Ministerul Sănătăţii şi specialiştii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate au făcut analize foarte amănunţite privind serviciile din spitale, la susţinerea şi descentralizarea instituţiilor şi la informatizarea sistemului.

"În urma analizei s-a decis ca 67 de instituţii să nu fie menţinute ca spitale, cu acestea Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai încheia contracte pentru asistenţă medicală începând cu data de 1 aprilie. Concomitent cu aceasta, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au elaborat programul de interes naţional intitulat «Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice», care este derulat în comun de către cele două ministere în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013 şi care oferă posibilitatea ca 67 de spitale să fie transformate în cămine pentru persoane vârstnice, acestea primind finanţare de la bugetul de stat", se menţionează în comunicatul UDMR.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, le-a cerut, miercuri, celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă de închiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, precizând că măsura închiderii unităţilor sanitare trebuia luată chiar dacă nu este populară.

"Îi rog pe cei care au scos oamenii în stradă să înceteze aceste manifestări. Cseke poate fi ministru azi, mâine sau poate să nu mai fie ministru, dar toţi vom fi pacienţii acestui sistem. Nu este o măsură populară, dar trebuia luată", a declarat ministrul Sănătăţii.

Pentru a demonstra că era necesar ca 67 de unităţi sanitare să fie închise, Cseke Atilla a prezentat, miercuri, imagini cu o pacientă de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi prezenta escare profunde, până la os.

Ministrul a precizat că femeia era internată de 32 de luni în unitatea sanitară, iar răni de o asemenea gravitate puteau fi făcute în patru - şase luni de imobilizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici