- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR: Limba maghiară să dobândească un statut oficial în unele zone
Preşedintele UDMR, Marko Bela, susţine că, în cazul unei modificării radicale a Constituţiei, definiţia de stat naţional ar trebui regândită, limba maghiară ar trebui să dobândească, în anumite zone, un statut oficial, el vorbind şi despre introducera drepturilor colective pentru minorităţi.
UDMR: Limba maghiară să dobândească un statut oficial în unele zone (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul Uniunii a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că în cazul unei modificări radicale a legii fundamentale, ar trebui să existe o abordare radicală şi în domeniul relaţiilor interetnice.
"Trebuie regândită definiţia de stat naţional, trebuie regândit statutul limbilor minorităţilor, statutul limbii maghiare la nivel regional", a susţinut preşedintele UDMR.
El a afirmat că "Dacă există intenţia de a schimba în mod radical Constituţia, ceea ce trebuie foarte bine discutat şi dezbătut, atunci, după părerea UDMR, nu am putea face acest lucru fără să ne gândim la problema extrem de importantă, cea a relaţiilor interetnice", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit liderului UDMR, acesta este o problemă "reală, importantă, de o anumită greutate", mai ales în anumite zone ale ţării, în primul rând în Ardeal.
În opinia sa, limba maghiară ar trebui să primească la nivel zonal sau regional, alt statut decât în prezent, el amintind, de asemenea, problema autonomiei administrative a unor zone sau problema autonomiei culturale a minorităţilor.
Pe de altă parte, Marko a declarat că, în prezent, în Constituţie există dispoziţii "bune" în domeniul minorităţilor.
"Ceea ce dispune Constituţia în ceea ce priveşte minorităţile este un lucru bun şi anume drepturi privind învăţământul în limba maternă şi dreptul de utilizare a limbii materne în administraţie, în justiţie, în instituţiile de stat", a arătat el, menţionând că acestea sunt, de fapt, drepturi individuale.
"Dacă regândim Constituţia, atunci, după părerea nostră, trebuie să ne gândim şi la drepturile colective ale minorităţilor", a susţinut liderul Uniunii.
El a spus că o altă schimbare radicală nu ar presupune neapărat drepturi colective, ci pur şi simplu" o lărgire a drepturilor minorităţilor, "un statut regional, zonal, oficial privind limba maghiară".
Potrivit afirmaţiilor sale, şi în acest moment există dreptul de utilizare, la un procentaj de 20 la sută, a limbii maghiare "în anumite ipostaze", dar această limbă nu are un statut oficial, ca o a doua limbă în respectivele zone după limba oficială a întregii ţări, limba română.
Citeşte şi
Parlamentul să fie dizolvat dacă preşedintele suspendat e reconfirmat la referendum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO