- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR nu va vota în Parlament un Guvern din care face parte PSD
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii Uniunii nu vor vota în Parlament un guvern din care face parte o formaţiune care, în mod "nechibzuit" şi "bizar", a respins participarea UDMR la guvernare, liderul Uniunii referindu-se la PSD.
UDMR nu va vota în Parlament un Guvern din care face parte PSD (Imagine: Mediafax Foto)
"Eu nu văd cum am putea vota o entitate din care face parte o formaţiune care, după părerea mea, destul de nechibzuit şi destul de bizar, ne respinge", a spus liderul UDMR, întrebat dacă parlamentarii formaţiunii vor vota un guvern PDL-PSD.
"Eu nu cred că am putea vota PSD-ul. Dacă ne daţi o soluţie prin care să nu votăm partea PSD, atunci putem discuta acest lucru, dar în acest moment, eu nu văd că am putea vota", a menţionat preşedintele UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Pe de altă parte, Marko Bela a spus că ar fi "altă situaţie" dacă PSD îşi va revizui poziţia şi "va veni cu o altă opinie şi cu o altă decizie".
"Trebuie să constat, cu regret, că PDL nu a reuşit să îşi impună poziţia sau oricum nu a reuşit să facă respectată înţelegerea pe care a avut-o cu noi şi îmi pare rău că PSD, în pofida tuturor opiniilor, inclusiv cele venite de la forurile internaţionale şi din Europa, a reuşit să-şi impună poziţia de a exlude (...) UDMR, deci reprezentanţii comunităţii maghiare din coaliţia guvernamentală", a spus Marko.
Totuşi, liderul UDMR a menţionat că organizaţia este mai apropiată de PDL, cu care face parte din aceeaşi familie populară europeană, decât de PSD.
"Trebuie să fac o diferenţă foarte clară între cele două formaţiuni politice", a spus liderul Uniunii.
"Un guvern din care face parte o formaţiune care, pân în acest moment, ne respinge nu poate fi susţinut necondiţionat de UDMR", a subliniat el, întrebat dacă UDMR ar fi de acord cu încheierea unui protocol de colaborare parlamentară cu PDL.
Marko Bela a mai declarat că organizaţia pe care o conduce va putea susţine anumite măsuri de reformă, anumite proiecte.
Întrebat despre anunţul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, potrivit căruia reprezentanţii la nivel local, al prefecturilor, vor fi păstraţi, Marko Bela şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va întâmpla.
"La nivel local avem oameni de naţionalitate maghiară în mai multe instituţii şi binenţeles că sper foarte mult să nu ne trezim că iarăşi maghiarii sunt îndepărtaţi din acest instituţii", a arătat liderul Uniunii.
Întrebat dacă, în ultimele zile, a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea Uniunii la guvernare, el a răspuns afirmativ.
"Ca şi PDL, a fost de părere că ar trebui să facem împreună o coaliţie şi, la fel, domnia sa am înţeles că ar fi de părere că, dacă nu s-a putut mai mult, ar trebui să acceptăm acestă ofertă, dar natura acestei propuneri, vă spun încă o dată, nu e compatibilă cu o formaţiune politică", a arătat Marko Bela.
Preşedintele UDMR a mai arătat că unii reprezentanţi ai PSD vorbesc "de tot felul de probleme şi amintiri şi chiar şi de răzbunări", pentru că Uniunea nu i-a susţinut pe social-democraţi în 2004. "Sper să nu fie vorba despre aşa ceva, că ar fi un lucru infantil", a afirmat Marko.
"PSD a guvernat timp de patru ani singur, liniştit, fără să vadă altcineva ce decizii ia în Guvern, cu susţinerea noastră parlamentară, deci dacă e vorba de amintiri şi reproşuri, eu i-aş ruga să îşi amintească de aceea perioadă când din voia şi din decizia UDMR, (...) prin voturile noastre au avut majoritate şi au guvernat singuri, fără noi, în Guvern", a spus liderul Uniunii.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
PDL şi PSD au împreună, la Senat şi la Camera Deputaţilor, 329 de mandate, cărora li se adaugă cele 18 ale grupului minorităţilor naţionale, care, de obicei, susţin Guvernul.
PNL şi UDMR, care şi-au anunţat intenţia de a vota împotriva Guvernului PDL-PSD, au împreună 124 de mandate.
Numărul total al parlamentarilor este 471. Prin urmare, PDL şi PSD au împreună suficiente voturi pentru ca Guvernul să primească votul Legislativului.
Citeşte şi:
Marko: UDMR va fi în opoziţie în Parlament
Boc: Reprezentarea în Guvern va fi între PDL şi PSD, UDMR va avea secretari de stat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO