UDMR nu va vota moţiunea de cenzură depusă de ACL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu va vota moţiunea de cenzură depusă de ACL, pentru că şi-a asumat susţinerea Guvernului.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului UDMR nu va vota moţiunea de cenzură depusă de ACL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că Uniunea nu va vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.

"Suntem în coaliţie, suntem în Guvern. Susţinem acest Guvern în Parlament. Urmează o moţiune de cenzură, dar nu o vom vota, nici nu se pune problema. Când am asumat guvernarea la începutul anului 2014, în martie, ne-am asumat-o până în 2016”, a declarat preşedintele UDMR.

Cu toate acestea, Kelemen a adăugat că i se pare "normal" ca "într-o coaliţie să existe şi păreri divergente".

Totodată, Kelemen a spus că este împotriva traseismului politic, dar dacă în Guvern s-a luat o decizie în ceea ce priveşte aleşii locali, trebuie respectată.

"Trebuie să accept că dacă în Guvern premierul şi-a asumat o decizie, este decizia Guvernului. (...) Noi, de ani de zile spunem că traseismul şi migraţia politică pentru România sunt o boală, pare incurabilă şi cronică, în orice caz”, a afirmat Kelemen Hunor.

ACL depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, acuzând că, prin promovarea unor acte normative, se urmăreşte fraudarea alegerilor prezidenţiale. Anunţul a fost făcut, vineri, de către preşedintele PNL, Klaus Iohannis, care a spus că documentul a fost depus la Parlament. Iohannis a precizat că moţiunea de cenzură este semnată de 171 de parlamentari. Klaus Iohannis a precizat că moţiunea de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei şi poate fi folosit "relativ rar".

Moţiunea de cenzură se intitulează: ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”. Documentul cuprinde 12 pagini.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici