UDMR: Proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc are la bază modelul Tirolului de Sud

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul de autonomie al UDMR privind Ţinutul Secuiesc se bazează pe modelul Tirolului de Sud, precizând că, în ianuarie, va avea loc o consultare publică pe marginea acestui document.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului UDMR: Proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc are la bază modelul Tirolului de Sud

UDMR: Proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc are la bază modelul Tirolului de Sud (Imagine: Mathe Zoltan/Mediafax Foto)

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a precizat că proiectul de autonomie al UDMR privind Ţinutul Secuiesc va fi finalizat în decembrie, iar în ianuarie va fi supus consultării publice.

"Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc are la bază modelul care funcţionează foarte bine în Tirolul de Sud şi încercăm să găsim o variantă care poate fi aplicată şi în România. Vom finaliza proiectul în decembrie, iar în ianuarie 2014 vom avea o consultare publică, să vedem care este părerea bisericilor tradiţionale maghiare, a organizaţiilor civice, a membrilor comunităţii maghiare. Proiectul va fi tradus şi în limba română, iar în luna februarie intenţionăm să îl înaintăm Parlamentului", a spus Kovacs.

Tot miercuri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat că formaţiunea sa salută faptul că "UDMR în sfârşit s-a decis să facă un proiect de autonomie pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc", însă nu e de acord cu faptul că, până acum, proiectul este "ţinut în mare secret".

"După cum au anunţat dânşii la mijlocul lunii decembrie o să aflăm ce şi cum gândesc dânşii despre această autonomie şi despre acest proiect, dar odată ce a ajuns la dezbaterea publică cred că ar trebui să fie cât mai aproape de o variantă de consens pentru a putea fi susţinut de toate formaţiunile politice şi civile maghiare din România", a spus Biro.

Acesta a adăugat că el crede că proiectul va trebui să ţină seama de "problemele învăţământului şi culturii, care trebuie să facă parte şi din proiectul de autonomie personală sau culturală", plus aspecte legate de sănătate, probleme sociale, impozite, taxe locale, buget local, agricultură, protecţie a mediului, fond forestier şi minerit.

"Toate sunt nişte avuţii ale Ţinutului Secuiesc, ale oamenilor de aici, indiferent de naţionalitate. Şi dacă vorbim despre autonomie teritorială, atunci trebuie să fie o autonomie economică şi sper că acel proiect de care vom afla în decembrie o să ţină cont de aceste lucruri. După opinia PCM, autonomia este obiectivul nostru, nu numai că este la modă, dar este un drept al nostru, un lucru oportun, convenabil şi chiar modern", a spus Biro, care a adăugat că, după "marşul secuilor" din 27 octombrie, se pare că reprezentanţii UDMR s-au pus pe treabă.

Acesta a adăugat că i-a scris personal preşedintelui UDMR Kelemen Hunor, considerând că proiectul respectiv va trebui să fie "un proiect de consens", sprijinit de toate formaţiunile politicile maghiare, susţinând că e nevoie de dialog în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici