UDMR, replică pentru Săftoiu: Limbajul semnelor pentru deficienţii de auz, conform limbii materne

UDMR susţine introducerea în legea privind semnele folosite de persoanele deficiente de auz a unui limbaj conform limbii lor materne, pentru că Limba Semnelor Române este diferită de cea maghiară. Declaraţiile vin după acuzaţiile deputatului PNL Adriana Săftoiu.

Urmărește
2203 afișări
Imaginea articolului UDMR, replică pentru Săftoiu: Limbajul semnelor pentru deficienţii de auz, conform limbii materne

UDMR, replică pentru Săftoiu: Limbajul semnelor pentru deficienţii de auz, conform limbii materne

Deputatul UDMR, Szabo Odon a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că şi persoanele surdo-mute au dreptul constituţional la identitate, la etnie.

„Eu am o stimă pentru doamna Săftoiu şi, probabil, nu a înţeles care e problema în această chestiune a Limbii Semnelor Române. Întrebarea pe care nu şi-a pus-o este dacă persoanele surdo-mute în România au dreptul constituţional la identitate, etnie, sau nu. Dacă au acest drept, atunci înseamnă că pot avea etnia maghiară şi, având un limbaj al semnelor diferit de cel român, trebuie să aibă dreptul să înveţe limbajul semnelor aferent limbii maghiare. Sper să ne putem înţelege cu doamna Săftoiu, care este o femeie deschisă, dar şi cu ceilalţi colegi, pentru a avea această prevedere absolut normală în lege, şi anume să li se permită copiilor maghiari surdo-muţi să folosească limbajul semnelor conform limbii materne. Azi, toţi copiii surdo-muţi trebuie să înveţe limbajul semnelor limbii române, deşi mulţi nu o vorbesc, fiind de altă etnie”, a spus Szabo.

Acesta a subliniat că Adriana Săftoiu a afirmat în plenul Parlamentului că o persoană cu deficienţe de auz care învaţă limbajul semnelor în limba engleză nu va putea comunica în acest mod cu o persoană din România, deoarece limbajul semnelor este diferit pentru fiecare limbă.

„Dacă este adevărat ce a afirmat doamna Săftoiu, prin această lege se interzice membrilor surdo-muţi ai comunităţii maghiare din România să aibă dreptul la identitate. Aceasta este problema pe care încercăm să o rezolvăm, noi nu suntem împotriva legii, împotriva acestor persoane de a avea interpret. Este un drept constituţional la identitate, pe care doamna Săftoiu l-a interzis surdo-muţilor de etnie maghiară din România. Poate este o nuanţă pe care dânsa nu a înţeles-o sau nu a vrut”, a explicat Szabo Odon.

Potrivit acestuia, un copil surdo-mut dintr-o familie maghiară din România nu s-ar putea înţelege niciodată cu o rudă surdo-mută din Ungaria, pentru că ar învăţa doar Limbajul Semnelor Române, care este diferit de cel maghiar.

„Şi acel copil surdo-mut maghiar are dreptul la identitate, este parte a unei culturi”, a subliniat deputatul UDMR.

Adriana Săftoiu i-a acuzat, pe pagina sa de Facebook, pe liderii UDMR, că se opun recunoaşterii Limbii Semenlor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde sau cu deficienţe de auz.

„Când am început să înţeleg nevoia persoanelor surde de a li se recunoaste Limba Semnelor Române ca limba lor maternă, limba în care gândesc şi se exprimă, limba în care copiii surzi şi cu deficienţe de auz ar trebui să înveţe şi să îşi susţină examenele, mi s-a spus că primii care vor bloca o asemenea iniţiativă vor fi cei de la UDMR. Am refuzat avertismentul. Mi se părea cel puţin absurd ca o comunitate care şi-a cerut dreptul de a studia si comunica în limba maternă cu instituţiile statului român să se opună. Astăzi a trebuit să recunosc că naivitatea mea a costat demersul de a promova această lege”, scrie Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici