- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR susţine comasarea alegerilor dacă se menţin sistemul electoral şi numărul de parlamentari
Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marţi, să susţină comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condiţiile păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizând că el susţine varianta asumării răspunderii.
Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)
"Concluzia grupurilor reunite a fost că noi păstrăm sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari, sistemul proporţional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigură reprezentare proporţională, numai aşa vom putea susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare", a precizat Kelemen Hunor, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale UDMR.
Kelemen Hunor a precizat că UDMR dorea un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor de coaliţie acest lucru nu poate fi realizat, aşa că rămâne actualul sistem uninominal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Noi am susţinut sistemul electoral mixt, dar altă cale nu văd, rămâne actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru", a mai spus liderul UDMR.
El a adăugat că legile electorale trebuie să rămână aşa cum sunt deoarece nu pot fi modificate până la sfârşitul anului, iar UDMR nu este de acord să se schimbe sistemul cu nouă luni înainte de alegeri.
Kelemen Hunor a arătat că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va merge pe asumarea răspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasării alegerilor, dar că probabilitatea de a merge pe asumarea răspunderii este mare.
"În privinţa comasării alegerilor, vom lua o decizie luni dacă vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea să venim cu asumarea este mare şi eu susţin această variantă, pentru că trebuie finalizată această discuţie despre comasare, trebuie să ştie fiecare formaţiune politică cum se pregăteşte pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred că asumarea răspunderii va fi soluţia aleasă", a mai spus Kelemen Hunor.
El a precizat că UDMR nu discută despre reducerea numărului de parlamentari deoarece varianta sa de 88 de senatori şi 300 de deputaţi nu este susţinută de PDL, iar propunerea democrat-liberalilor cu revizuirea Constituţiei şi Parlament unicameral nu este dorită de Uniune.
"Nu discutăm despre reducerea numărului de parlamentari, noi am propus o variantă cu 88 de senatori şi 300 de deputaţi, nu a fost susţinută şi agreată de PDL. Nu avem alte variante, iar PDL cu revizuirea Constituţiei nu se poate obţine (...) Niciodată nu a fost susţinut sistemul unicameral de către UDMR", a spus Hunor.
El a adăugat că s-ar putea opera o reducere a numărului de parlamentari în funcţie de rezultatul recensământului.
Liderul UDMR a arătat că revizuirea Constituţiei nu este posibilă deoarece nu există două treimi dintre parlamentari care să fie de acord, iar legile electorale trebuie să rămână aşa cum sunt.
Întrebat dacă UDMR are vreo garanţie că, dacă susţine comasarea alegerilor, nu se vor modifica legile electorale, Hunor a răspuns că nu există nicio garanţie, doar respectarea cuvântului dat şi posibilitatea sau imposibilitatea de a face acest lucru.
"Garanţie nu există, doar respectarea cuvântului dat şi posibilitatea sau imposibilitatea de a face ceva, nici PDL nu are posibilitatea şi capacitatea să schimbe sistemul electoral singur, nici noi nu avem capacitatea de a schimba sistemul electoral singuri", a adăugat Klemen Hunor.
Întrebat în legătură cu informaţiile apărute potrivit cărora UDMR ar fi fost avantajat de sistemul electoral mixt discutat în coaliţie în 14 noiembrie, Hunor a spus că seriozitatea şi credibilitatea îi avantajează pe unii la alegeri şi pe alţii nu.
În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 - 300 de deputaţi şi 88 de senatori.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.
Surse din PDL au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că PDL a renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO