UDMR Târgu Mureş susţine că anularea redenumirii unei străzi s-a făcut în urma unor presiuni

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, susţine că anularea de către instanţă a redenumirii străzii Călăraşilor în "Kossuth Lajos" s-a făcut în urma unor presiuni ale unor "grupuri extremiste", însă viceprimarul Claudiu Maior neagă acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
28 afișări

Consilierul local Benedek Istvan, care este liderul UDMR Târgu Mureş, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că hotărârea privind schimbarea denumirii străzii Călăraşilor în "Kossuth Lajos" a fost votată de mai multe ori de consilierii locali, inclusiv cei români, printre care se regăsea şi preşedintele "Vetrei Româneşti", Florin Oproiescu, însă Tribunalul Mureş a anulat hotărârea, iar Curtea de Apel Craiova a menţinut această decizie.

El a susţinut că există unele "grupuri extremiste" care au făcut presiuni atât la instanţe, cât şi asupra unor politicieni, acesta fiind contextul în care hotărârea CL Târgu Mureş a fost anulată.

"E vorba de grupuri, asociaţii care exercită nişte presiuni. Unii politicieni şi chiar primarul lasă loc acestor presiuni şi mergem până acolo că nu se respectă legea privitoare la inscripţiile bilingve, deşi suntem (maghiarii din Târgu Mureş - n.r.) mult peste 20 la sută. Eu vorbesc de climatul în care această hotărâre este invalidată, după cinci ani. Dacă mergeaţi la Tribunal, când se discuta, vedeaţi aceste grupuri de presiune, în care sunt şi nişte avocaţi cu renume şi alţii care pur şi simplu trăiesc în trecut. Suntem în UE şi anumite legi trebuie respectate, dacă vrem să trăim în pace, nu e bine să lăsăm loc unor presiuni, intervenţii", a spus Benedek, care a confirmat că se referă la Uniunea "Vatra Românească", PRM şi Asociaţia Cultural-Patriotică "Avram Iancu", care au fost reprezentate în proces de către avocatul Ioan Sabău-Pop.

Benedek a susţinut că această sentinţă şi faptul că în Târgu Mureş nu se respectă prevederile legale, inclusiv europene, privind bilingvismul reprezintă "un semn că se merge înapoi".

"Bustul lui Kossuth e expus şi la Washington, e considerat un erou, un om cu vederi liberale, care nu era împotriva românilor sau a altor naţii. (..) Sunt folosite grupuri extremiste care exercită presiuni asupra Primăriei, Consiliului, consilierilor, primarului şi asta nu ne face bine", a spus Benedek.

El a amintit că în Târgu Mureş există strada şi casa memorială "Avram Iancu", dar doar o şcoală poartă un nume maghiar - Liceul "Bolyai".

"Noi am votat casa memorială Avram Iancu, care nu e pentru noi, maghiarii, un personaj pozitiv. Dar asta nu înseamnă că nu-l putem accepta, noi îl acceptăm, respectând oamenii cu care trăim împreună în pace. Dar sunt grupuri care exercită presiuni, sunt acolo permanent. (...) Nu e semn bun pentru Târgu Mureş, există nişte grupări care exercită nişte presiuni asupra Primăriei, asupra Consiliului Local şi în acest climat apare această hotărâre. Cred că nu putem vorbi de democraţie în Târgu Mureş, de înţelegere, de toleranţă, până când aceste manifestări pot să aibă loc", a spus Benedek.

El a făcut apel la conducerea oraşului să ia în considerare dorinţa maghiarilor "ca şi ei să se simtă târgumureşeni, cu aceleaşi drepturi ca majoritatea".

"Nu trebuie lăsate (grupurile - n.r.) să exercite presiuni. Şi toleranţa are anumite limite. Dacă după 20 de ani spui că n-a venit momentul (amplasării de tăbliţe bilingve pe şcoli şi denumirii unei străzi după Kossuth - n.r), sigur avem probleme foarte mari", a conchis Benedek.

În acelaşi context, viceprimarul Csegzi Sandor a susţinut că grupurile amintite "nu au avut comportament de parte în proces" şi că problema denumirii străzii s-a politizat, în timp ce consilierul Mozes Levente a spus că sentinţa de la Craiova este "o palmă din partea justiţiei pentru cei 60.000 de maghiari din Târgu Mureş".

Reprezentaţii UDMR Târgu Mureş au precizat că avocatul Consiliului Local, deputatul UDMR Kerekes Karoly, aşteaptă motivarea sentinţei de la Craiova, în funcţie de care va decide cum se va acţiona.

De cealaltă parte, viceprimarul Claudiu Maior a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu există astfel de presiuni asupra Primăriei şi că declaraţiile reprezentanţilor UDMR Târgu Mureş sunt de natură electorală.

"Nu există astfel de presiuni. Cred că la o hotărâre care este irevocabilă în instanţă nu mai ai ce să comentezi. În rest, campanie electorală putem să facem", a arătat Maior.

Curtea de Apel Craiova a menţinut, luni, o sentinţă a Tribunalului Mureş din 2008, prin care s-a anulat schimbarea denumirii străzii Călăraşilor din Târgu Mureş în "Kossuth Lajos", instanţa respingând ca nefondat recursul făcut de administraţia locală.

Hotărârea privind renumirea străzii a fost adoptată de Consiliul Local Târgu Mureş - în care UDMR deţinea şi deţine majoritatea - în octombrie 2005, iar după ce forul local a refuzat să revină asupra ei, i-au fost intentate mai multe procese în contencios administrativ la Tribunalul Mureş, care au fost conexate.

Reclamanţii - Uniunea Naţională "Vatra Românească", PRM, consilierul local PRM Ioan Sita şi Asociaţia Cultural-Patriotică "Avram Iancu" - se plângeau că prin aprobarea schimbării denumirii străzii în Kossuth Lajos "au fost dispreţuite legile statului român şi cele ale UE, promovând un spirit separatist, antinaţional şi provocator".

În 28 noiembrie 2008, Consiliul Local Târgu Mureş a pierdut procesul la Tribunalul Mureş. Sentinţa era definitivă, dar nu şi irevocabilă, motiv pentru care reprezentanţii municipalităţii au făcut recurs, acesta ajungând să se judece la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a menţinut decizia.

În anii anteriori, au existat hotărâri similare ale CL Târgu Mureş, referitoare la aceeaşi stradă, şi toate au fost atacate în contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici