"Preşedintele ar trebui să realizeze că acele garduri montate în Piaţa Universităţii, care despărţeau românii de români, reprezintă exact rezultatul politicii sale, nu de susţinere şi de reprezentare a interesului întregului popor, ci în bună măsură de dezorganizare, dezbinare şi de haos. Este ceea ce am văzut aseară şi ce am interpretat atunci când preşedintele a cerut scoaterea gardurilor. Eu cred că nu este nimic mai elocvent şi ilustrativ decât această solicitare a preşedintelui, care înseamnă, implicit, recunoaşterea faptului că a reuşit această performanţă, foarte regretabilă, de a separa românii de români, împărţindu-i în buni şi răi. Totodată, prin acest gest, a împărţit justiţia după crezul şi interesele politice ale momentului", a declarat, la Vaslui, Cristian David.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative consideră că acele garduri nu trebuiau scoase de forţele de ordine, apreciind că este în primul rând responsabilitatea preşedintelui că a creat "nu garduri fizice, materiale, ci bariere de conştiinţă".
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, sâmbătă seara, forţelor de ordine să-i lase pe "cei câţiva români" aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură să li se alăture celor care se aflau în faţa Teatrului Naţional şi a declarat că este timpul ca românii să nu mai fie despărţiţi de garduri.
Şeful statului a făcut un apel către manifestanţii aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură să vină alături de cei aflaţi în faţa Teatrului Naţional. Băsescu a spus că este timpul ca românii să nu mai fie despărţiţi de garduri şi că nu este bine să fie împărţiţi şi categorisiţi în "răi" şi "buni". "Toţi românii sunt buni", a spus Băsescu, după care a solicitat forţelor de ordine să dea deoparte gardurile amplasate în faţa manifestanţilor care răspunseseră apelului lui Emil Constantinescu.
De când a ajuns în piaţă, precum şi în tot timpul discursului său de câteva minute, Traian Băsescu a fost fluierat de cei aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură şi care aveau steaguri cu sigla PNŢCD.