- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (13.03.2013, 14:10)
- , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR vrea la revizuirea Constituţiei folosirea limbii unei minorităţi naţionale ca limbă regională
UDMR propune la revizuirea Constituţiei folosirea limbii unei minorităţi naţionale ca limbă regională în zonele în care aceasta are o pondere semnificativă şi asigurarea reprezentării proporţionale a minorităţilor naţionale în conducerea instituţiilor statului.
Urmărește
514 afișări
UDMR vrea la revizuirea Constituţiei folosirea limbii unei minorităţi naţionale ca limbă regională (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Potrivit propunerilor UDMR la revizuirea Constituţiei postate, miercuri, pe site-ul Uniunii, acestea vizează şi clarificări ale raporturilor dintre instituţii ale statului.
Astfel, UDMR va susţine la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei eliminarea caracterului naţional al statului şi definirea României ca "stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil", care "are ca fundament solidaritatea cetăţenilor săi".
Alte propuneri ale Uniunii vizează "recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului" şi introducerea în Constituţie a prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare şi a principiilor înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"În zonele unde o minoritate naţională are o pondere semnificativă, limba acestei minorităţi se va considera limbă regională. Condiţiile utilizării unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organică. Altă propunere este introducerea obligaţiei autorităţilor de a consulta organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înainte de luarea unor decizii care le privesc, respectiv abţinerii statului de a lua măsuri care, modificând proporţiile populaţiei din arii locuite de persoane aparţinând minorităţilor naţionale, ar putea avea drept consecinţă pierderea drepturilor şi libertăţilor în principiile înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare", se arată în postarea UDMR.
Reprezentanţii Uniunii susţin introducerea în Constituţie a asigurării reprezentării proporţionale a minorităţilor naţionale în conducerea instituţiilor statului, modalităţile de exercitare a acestui drept urmând să fie reglementate "prin lege organică".
De asemenea, UDMR propune alegerea preşedintelui României de către Parlament şi departajarea clară a modalităţilor de alegere şi a competenţelor celor două camere ale Parlamentului.
UDMR solicită şi clarificarea raporturilor interinstituţionale dintre puterile statului, dintre Parlament şi Guvern, dintre preşedinte şi Guvern, dintre Parlament şi preşedinte, dintre preşedinte şi puterea judecătorească, aici fiind vorba de eliminarea prerogativei preşedintelui de a participa la şedinţele CSM, dintre Parlament şi puterea judecătorească şi dintre Guvern şi puterea judecătorească.
Reprezentanţii Uniunii arată că vor şi clarificarea obligaţiei preşedintelui României de a numi persoanele propuse pentru anumite funcţii de către autorităţile competente, respectiv posibilitatea acestuia de a refuza în anumite limite aceste numiri.
"UDMR susţine eliminarea posibilităţii angajării răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege şi eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă", se mai arată pe site-ul UDMR.
Uniunea mai propune în revizuirea Constituţiei introducerea posibilităţii acordării, prin lege organică, unui statut special anumitor zone tradiţionale, descentralizarea serviciilor publice, desfiinţarea totală/ parţială a instituţiei prefectului şi restrângerea atribuţiilor acestuia la controlul legalităţii actelor adoptate de autorităţile publice locale.
Totodată, UDMR pledează pentru un sistem electoral proporţional pentru alegerea Camerei Deputaţilor, definirea mai clară a răspunderii magistraţilor pentru erorile judiciare săvârşite.
În ceea ce priveşte Ministerul Public şi Statutul procurorilor, UDMR pledează pentru clarificarea caracterului Ministerului Public ca o autoritate care face parte din executiv, condusă de Ministerul Justiţiei, care propune procurorul general şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
"Limitele revizuirii Constituţiei să se restrângă la garantarea independenţei, indivizibilităţii şi integrităţii teritoriale a statului român, respectiv democraţiei constituţionale, pluralismului politic şi al independenţei justiţiei", se arată în postarea UDMR.
Propunerile au fost prezentate de grupul parlamentar al UDMR Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Daniel Buda: Declaraţiile lui Antonescu de la revizuirea Constituţiei, iresponsabile şi lipsite de temei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe