- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Udrea, pe blog: Din punct de vedere economic, 2012 va fi un an mai bun ca 2011
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, scrie, pe blogul personal, că perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decât ceea ce s-a întâmplat în 2011, ea afirmând că măsurile luate de Guvern "creează toate şansele ca 2012 să reprezinte un nou an de creştere economică".
Udrea, pe blog: Din punct de vedere economic, 2012 va fi un an mai bun ca 2011 (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
"Măsurile economice luate de Guvern, începând cu cele de reechilibrare bugetară şi continuând cu cele de stimulare a investiţiilor în infrastructură, creează toate şansele ca 2012 să reprezinte un nou an de creştere economică. România nu numai că va trece mai uşor peste tumultul crizei datoriilor suverane ale ţărilor din Zona Euro, dar o va face cu o continuare a avansului economic. Poate ar merita punctat faptul că, în primul val al crizei, doar Polonia a avut creştere economică. Ei bine, sunt convinsă că în faţa celui de-al doilea val al crizei, şi România va avea creştere economică, infirmând astfel toţi profeţii economici care prognozează deja «revenirea recesiunii». Mai mult, perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decât ceea ce s-a întâmplat în 2011. Iar asta nu e deloc puţin lucru, având în vedere că anul trecut am avut creştere economică de 1,5%, am avut cea mai mică inflaţie de după 1989 (de altfel, a fost pentru prima dată când BNR şi-a atins ţinta de inflaţie), iar deficitul bugetar a fost sub 4,4% (unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană). În condiţiile acestea, un progres în 2012 va fi un lucru cu adevărat remarcabil şi, fără îndoială, confirmarea muncii actualului Executiv", scrie Elena Udrea, pe blogul personal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Potrivit ministrului, România are "pârghiile necesare" pentru a rezista unui al doilea val al crizei economice.
"2012 este un an în care trebuie să privim optimişti către viitor, fără însă să renunţăm la prudenţă. România are toate pârghiile necesare pentru a rezista unui al doilea val al crizei economice - aşa cum spunea şi preşedintele, «nu suntem neputincioşi». Ca şi guvernanţi, ca şi oameni politici până la urmă, ne-am fi dorit însă mai mult de la 2012. Sincer, în 2010, atunci când a trebuit să luăm măsurile de reechilibrare bugetară, strategia a fost simplă: revenirea la o creştere economică oricât de mică în 2011 şi un avans semnificativ pentru 2012. Anul trecut, în vară, ne gândeam că 2012 va aduce un avans de minimum 4%. Din păcate însă, ceea ce se întâmplă cu Euro, ne face să ne gândim la un progres mai mic", continuă Udrea.
Elena Udrea mai spune că, asemenea tuturor politicienilor, şi celor din actualul Guvern le-ar plăcea să mărească pensii şi salarii, însă preferă să fie "responsabili" şi să nu cadă "în plasa populismului".
"Mesajul nostru nu se va schimba: salariile vor creşte puţin, pensiile vor fi indexate, cu condiţia ca evoluţiile economiei să fie bune. Având în vedere ce se întâmplă însă în Europa de Vest, e nevoie de această condiţionalitate. Trebuie înţeles că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România ca membră cu drepturi depline, trebuie să-şi asume şi beneficiile rezultate de aici, dar şi minusurile. Iar criza datoriilor suverane, chiar dacă noi nu suntem parte a ei, reprezintă un element care va afecta negativ şi economia naţională. Acesta este motivul pentru care spun că 2012 nu va aduce şi sfârşitul crizei economice internaţionale, cu efecte importante asupra economiei româneşti", notează Udrea.
În opinia sa, două lucruri "garantează" progresul economiei naţionale anul acesta. "Pe de o parte, absorbţia fondurilor europene. Spre exemplu, MDRT va finaliza contractările, ba chiar va primi sume suplimentare de la programele neaccesate. De altfel, sumele alocate cofinanţării au crescut cu 50% în 2012 faţă de anul trecut, de la 8 miliarde la 12 miliarde de lei. Pe de altă parte, investiţiile cu bani de la bugetul de stat, România având cel mai mare procent din PIB şi din buget alocat unor asemenea cheltuieli din întreaga Uniune Europeană. În cifre reale, cheltuielile bugetare pentru investiţii vor creşte în 2012 cu 2,4 miliarde de lei, de la 35,4 miliarde de lei la 37,8 miliarde de lei, urmând să ajungă la 6,5% din PIB faţă de 6,45% din PIB în 2011", menţionează ea.
Elena Udrea mai spune că mesajul său către români în 2012 este să fie "optimişti în ceea ce priveşte noul an şi încrezători că România este pe drumul unei creşteri economice sustenabile, care va genera mai multă bunăstare pentru fiecare".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12