- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE aprobă o lege care obligă companiile aeriene să plătească mai mult pentru poluare
Uniunea Europeană a ajuns la un acord în primele ore ale zilei de miercuri cu privire la o lege care să crească preţul pe care companiile aeriene trebuie să îl plătească atunci când emit dioxid de carbon, sporind presiunea asupra sectorului pentru a renunţa la combustibilii fosili, scrie Reuters.
UE aprobă o lege care obligă companiile aeriene să plătească mai mult pentru poluare
În prezent, companiile aeriene care efectuează zboruri în Europa trebuie să prezinte permise de pe piaţa de carbon a UE pentru a-şi acoperi emisiile, însă UE le oferă majoritatea acestor permise gratuit.
Acest lucru ar urma să se schimbe în conformitate cu legea convenită de negociatorii din ţările UE şi Parlamentul European, care ar urma să elimine treptat aceste permise gratuite până în 2026, au declarat pentru Reuters surse apropiate discuţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Astfel, companiile aeriene vor trebui să plătească pentru permisele de CO2, ceea ce va reprezenta un stimulent pentru ca acestea să polueze mai puţin.
O cantitate mult mai mică de permise gratuite de CO2 va fi pusă la dispoziţia companiilor aeriene care utilizează combustibili de aviaţie sustenabili (SAF) pentru a le compensa parţial diferenţa de preţ dintre SAF şi kerosen, un combustibil fosil mult mai ieftin, au precizat sursele.
Până în prezent, UE şi-a limitat piaţa carbonului la acoperirea emisiilor generate de zborurile efectuate în interiorul UE, dar negociatorii au convenit că Bruxelles va evalua în 2026 dacă sistemul de compensare a emisiilor de CO2 ale zborurilor internaţionale al agenţiei ONU pentru aviaţie OACI este pe calea cea bună pentru a obţine emisii zero până în 2050 - iar dacă nu este cazul, UE va propune extinderea pieţei carbonului pentru a acoperi emisiile generate de toate zborurile care pleacă.
Militanţii pentru combaterea schimbărilor climatice au deplâns faptul că emisiile generate de zborurile internaţionale nu vor fi adăugate mai devreme pe piaţa carbonului.
Atât ţările UE, cât şi Parlamentul European trebuie să aprobe în mod oficial legea înainte ca aceasta să intre în vigoare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO