UE denunţă decizia Serbiei de a organiza consultări periodice cu Rusia în materie de politică externă
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său sârb, Nikola Selakovic, au semnat vineri un document denumit „plan de consultări”.
Selakovic a declarat că planul prevede consultări privind activităţile bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic despre politicile de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul, scrie Reuters.
Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat mult timp să echilibreze legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia şi aspiraţiile de integrare economică şi politică cu Occidentul.
Luni, vorbind reporterilor la Bruxelles, Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei executive a UE, a remarcat că noul document de consultare ruso-sârbă a fost semnat la doar câteva zile după ce Moscova a anunţat o mobilizare pentru războiul din Ucraina şi a început să organizeze referendumuri pentru anexarea teritoriilor pe care le-a capturat.
Acordul dintre Serbia şi Rusia este „un semn foarte clar cu privire la intenţia lor de a-şi consolida legăturile”, a declarat Stano. „Iar acest lucru ridică întrebări serioase”.
UE a fost foarte clară cu ţările care doresc să adere la UE că relaţiile cu Rusia în circumstanţele actuale nu ar putea fi o afacere ca de obicei, a spus el. Serbia declarase aderarea la UE ca fiind o prioritate strategică, ceea ce implica „alinierea la politicile europene, inclusiv în ceea ce priveşte chestiunile de politică externă”, a adăugat el.
„Luăm acest lucru foarte în serios şi îl urmărim”, a spus el.
Deşi Serbia a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite, a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.