Ţările UE au impus măsuri punitive asupra Kosovo, majoritar etnic albanez, după ce guvernul premierului Albin Kurti nu a dat curs cererilor UE şi SUA de a calma ciocnirile cu etnicii sârbi din nordul ţării, cele mai grave din ultimul deceniu.
Măsurile includ oprirea vizitelor oficialilor kosovari în UE şi suspendarea unei mari părţi a ajutorului economic al UE pentru mica republică balcanică, iar Bruxelles-ul a avertizat cu privire la măsuri suplimentare dacă Kurti nu acţionează pentru a calma tensiunile.
„Dorinţa mea este să nu aplic sancţiuni. Scopul acestei misiuni, desigur, şi discuţia pe care o avem, este să ajungem la stadiul în care aceste măsuri vor fi oprite” a declarat reprezentantul UE, Miroslav Lajcak.
„Măsurile punitive ale UE împotriva Kosovo sunt inechitabile şi fac dialogul asimetric”, susţine Kurti.
Statele Unite şi Uniunea Europeană, principalii aliaţi ai Kosovo, l-au considerat în principal responsabil pe Kurti pentru tensiunile din nord pentru că a instalat în birourile lor patru primari etnici albanezi cu protecţie poliţiei, în ciuda obiecţiilor sârbilor majoritari.
„Uniunea Europeană a precizat că are sancţiuni pregătite şi pentru Serbia şi că acestea vor fi puse în aplicare dacă statele membre decid că Serbia nu respectă cererea UE”, a subliniat Lajcak.
Violenţa în nordul Kosovo, unde trăiesc aproximativ 50.000 de sârbi şi formează o majoritate locală, a izbucnit la sfârşitul lunii mai, după ce primarii etnici albanezi şi-au preluat funcţia în urma unor alegeri locale boicotate de sârbi, care cer punerea în aplicare a unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.