Uioreanu cere Guvernului să renunţe la un sondaj de opinie pentru a economisi 1,2 milioane de lei

Deputatul PNL Horea Uioreanu cere Guvernului Boc să renunţe la efectuarea unui sondaj de opinie naţional, plătit de la bugetul de stat, urmând să realizeze, astfel, o economie de peste 1,2 milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3 afișări

Horea Uioreanu susţine, într-un comunicat de presă transmis luni, că se oferă să pună gratuit la dispoziţia Guvernului mii de răspunsuri privind politicile guvernamentale aplicate, aşa cum au fost acestea consemnate în urma unor întâlniri cu cetăţenii din mai multe zone.

"Guvernul Emil Boc poate economisi lejer 1,2 milioane de lei plus TVA renunţând la sondajul prin care doreşte să afle opinia românilor despre politicile pe care le aplică. Cred că, cel puţin în ultima săptămână, mai mult de 15.000 de oameni şi-au exprimat public şi în mod benevol, la Iaşi şi la Mioveni, părerea despre actuala putere. În ce mă priveşte, doresc să ajut Guvernul să reducă din cheltuielile bugetare şi îi pun la dispoziţie, gratuit, câteva mii de răspunsuri la întrebările pe care le are", a arătat Uioreanu.

El a precizat că locuitorii judeţului Cluj cu care s-a întâlnit, în ultimele trei zile, la Gherla, Borşa, Mărişel şi chiar din Mărgău, comuna natală a premierului, "susţin că trăiesc mult mai rău decât în urmă cu un an şi că sunt convinşi că actuala criză nu se va sfârşi câtă vreme PDL e la guvernare".

"Ei cred că reducerea veniturilor şi creşterea fiscalităţii nu sunt de natură a ajuta la depăşirea crizei economice, nivelul lor de trai fiind în cădere liberă. Clujenii mai spun că măsura anticriză optimă în acest moment este demisia Guvernului Boc şi înlocuirea acestuia cu unul care să ştie să aplice politici anticriză. Asta în condiţiile în care puterea portocalie dă un nou exemplu de proastă gestionare a banului public, alocând fonduri pentru un sondaj total inutil. Chiar dacă suma cheltuită cu acest sondaj pare mică în comparaţie cu zecile de milioane alocate pentru patinoarele domnului Szilaghi sau frunzele doamnei Udrea, oamenii sunt convinşi că aceşti bani pot fi folosiţi mai eficient", a arătat deputatul liberal.

Horea Uioreanu a susţinut că banii economisiţi dacă sondajul nu va fi realizat ar putea fi folosiţi pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului timp de câteva luni, pentru dotarea unor laboratoare şcolare sau a unor spitale sau chiar pentru pietruirea unor uliţe.

"În cazul în care Guvernul consideră că răspunsurile de mai sus sunt insuficiente şi nereprezentative, poate apela cu încredere la restul parlamentarilor PNL. Sunt convins că fiecare dintre colegii mei va fi în măsură să pună la dispoziţia Guvernului câteva mii de liste cu «aprecierile» făcute de români la adresa actualei puteri. Totul în mod gratuit, fără a «stimula» respondenţii cu 15 lei pentru a participa la sondaj", a subliniat Uioreanu.

Guvernul va cheltui aproximativ 1,2 milioane lei, fără TVA, pentru efectuarea unui sondaj la nivel naţional, pe un eşantion de circa 15.000 de persoane, cărora li se vor oferi "cadouri" de câte 15 lei pentru a-şi spune opinia despre politicile Guvernului, efectele crizei sau nivelul propriu de trai.

Câştigătorul licitaţiei de atribuire a contractului pentru efectuarea sondajului va trebui să efectueze ancheta sociologică eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru România, adică aproximativ 15.000 de persoane.

Persoanele care vor lua parte la sondaj vor fi întrebate cum trăiesc în prezent comparativ cu un an în urmă, când cred că se va sfârşi criza financiară, cum i-a afectat aceasta şi dacă măsurile luate de Guvern sunt suficiente pentru depăşirea crizei economice.

Guvernul vrea să ştie ce cred românii şi despre proiectul Roşia Montană, concedierile din sistemul bugetar, programele Rabla sau Prima Casă, precum şi cât de mulţumiţi sunt de serviciile publice şi ce nivel de trai au ei şi familiile lor.

Pentru a învinge reticenţa cetăţenilor de a răspunde la un astfel de sondaj, care cuprinde peste 160 de întrebări, operatorul de sondaje va oferi celor intrevievaţi bonuri cadou în valoare de aproximativ 15 lei de persoană.

"Având în vedere complexitatea deosebită a chestionarului, precum şi faptul că cercetarea face parte dintr-un studiu panel, se recomandă ca ofertantul să aloce în bugetul cercetării o categorie specifică de cheltuieli pentru a creşte disponibilitatea de a participa la sondaj a persoanelor selectate în eşantion. Cuantumul bonurilor cadou oferite în acest sens respondenţilor poate fi cel mult egal cu valoarea acestora din primul val – aproximativ 15 lei / persoană", arată Guvernul.

O astfel de cercetare sociologică a mai fost comandată de Executiv în toamna anului 2009.

Într–un comunicat transmis ulterior, Secretariatul General al Guvernului (SGG) arată că proiectul este finanţat parţial din fonduri UE şi susţine că, în cazul nefinalizării proiectului, riscă "potenţiale sancţiuni", atât în plan financiar, cât şi sub aspectul "credibilităţii internaţionale", eventualele aplicaţii viitoare putând fi declarate ca neeligibile pentru finanţare din fonduri europene.

Valoarea totală a proiectului este de 830.000 euro, din care 80% (664.000 euro) o reprezintă contribuţia Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi 20% (166.000 euro) o reprezintă contribuţia statului român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici