Uioreanu (PNL) propune returnarea contribuţiei Ungariei pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin

Deputatul PNL Horea Uioreanu va propune consilierilor liberali din Consiliul Local Cluj-Napoca iniţierea unui proiect de hotărâre privind returnarea către Guvernul Ungariei a sumei de aproape 400.000 de euro, reprezentând contribuţia pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin.

Urmărește
8 afișări

Uioreanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că această soluţie ar duce la stingerea conflictului local creat în urma amplasării unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga pe statuie şi nu ar mai da motive unor oficiali ai statului ungar "de a urechea autorităţile locale clujene", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Propun consilierilor PNL din Consiliul Local Cluj-Napoca întocmirea unui proiect de hotărâre privind returnarea sumei de aproape 400.000 de euro, reprezentând contribuţia Guvernului Ungariei la restaurarea statuii lui Matei Corvin. Această soluţie ar duce la stingerea conflictului local legat de amplasarea plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuie şi nu ar mai da motive unor oficiali maghiari să urecheze autorităţile locale şi să dea declaraţii belicoase la adresa acestora", a spus Uioreanu.

Potrivit acestuia, suma ar trebui returnată din bugetul local al municipiului, în condiţiile în care Primăria Cluj-Napoca este beneficiarul lucrărilor de restaurare a statuii lui Matei Corvin.

"Suma poate fi alocată după o rectificare bugetară. O astfel de soluţie ne-ar da posibilitatea de a ne ocupa de problemele reale ale Clujului", a afirmat Uioreanu.

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat în urmă cu două săptămâni de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: "Mathias Rex".

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a transmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat preocupat de faptul că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe statuia lui Matei Corvin ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu şi a cerut reglementarea situaţiei şi îndepărtarea acesteia.

Szilagyi declara, într-o conferinţă de presă, că pe tema acestui subiect are loc o consultare între ambasada Ungariei şi Ministerul de Externe al României.

Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar, a declarat, lunea trecută, că a primit asigurări că Guvernul României va studia legalitatea amplasării plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, plăcuţă care are doar scopul "umilirii maghiarilor".

Secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth declara, miercurea trecută, după întâlnirea cu omologul său român Bogdan Aurescu, că împărtăşesc viziunea potrivit căreia plăcuţa montată la soclul statuii lui Matei Corvin nu este compatibilă cu Acordul româno-ungar, relata MTI.

La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces de restaurare finanţat cu aproape 800.000 de euro de Guvernele României şi Ungariei, lucrările fiind finalizate la sfârşitul anului trecut.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici