Uioreanu: Se impune intervenţia MS la Institutul Inimii din Cluj, unde medicii reclamă subfinanţarea

Deputatul PNL Horea Uioreanu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că depune o interpelare la adresa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, după ce medicii de la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj au reclamat lipsa finanţării şi au avertizat că instituţia ar putea fi închisă.

Urmărește
6 afișări

Uioreanu a spus că situaţia de la acest institut este gravă şi că se impune intervenţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj pentru reglementarea situaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Voi depune o interpelare la adresa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, după ce mai mulţi medici de la Institutul Inimii «Niculae Stăncioiu» din Cluj-Napoca au reclamat lipsa finanţării şi au avertizat că această unitate medicală de prestigiu s-ar putea închide în perioada următoare. Situaţia este gravă şi se impune intervenţia Ministerului Sănătăţii şi a CJAS Cluj, care are datorii mari faţă de Institut, pentru reglementarea situaţiei”, a spus deputatul PNL.

Chirurgul Manuel Chira, medic primar chirurgie vasculară pediatrică în cadrul Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că dacă actuala situaţie din domeniul sănătăţii va continua, "toate clinicile de chirurgie cardiovasculară se vor închide pentru că nu mai există finanţare”.

"Dacă lucrurile continuă aşa în sănătate, toate clinicile de chirurgie cardiovasculară din ţară se vor închide pentru că nu mai există finanţare. În luna aprilie, Institutul Inimii din Cluj sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. S-ar putea ca până atunci să închidem porţile instituţiei. Situaţia e disperată. CJAS Cluj are datorii, nu avem bani de materiale şi salarii, vom funcţiona la cotă de avarie”, a spus Chira.

Acesta a susţinut că la Institutul Inimii din Cluj s-au alocat în acest an bani pentru 200 de operaţii pe cord deschis, la adulţi şi copii, în condiţiile în care numărul de astfel de operaţii era de circa 700 pe an.

"Pentru copii s-au alocat bani doar pentru 16 operaţii pe tot anul, când ar trebui să facem între 150 şi 200 de astfel de operaţii pe an. În România se nasc anual o mie de copii cu malformaţii cardiace, care nu pot fi operaţi decât la Cluj şi Târgu Mureş. Singura soluţie medicală pentru aceşti copii este tratamentul în străinătate”, a spus Manuel Chira.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor Cluj, prezentat de Chira în conferinţa de presă şi semnat de preşedintele Mircea Bârsan, medic la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu”, "situaţia asistenţei medicale clujene este dezastruoasă”.

"CJAS Cluj este datoare spitalelor pentru prestaţiile efectuate în primul trimestru din 2011, astfel încât majoritatea spitalelor din judeţ nu pot să îşi acopere cheltuielile obligatorii, iar bolnavii vor fi obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare şi materialele sanitare”, se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici