Ultima şedinţă a Senatului înaintea vacanţei electorale, suspendată din lipsă de cvorum

Ultima şedinţă a Senatului înaintea vacanţei pentru campania electorală a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum, înainte ca senatorii să treacă la votul legilor organice aflate pe ordinea de zi.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Ultima şedinţă a Senatului înaintea vacanţei electorale, suspendată din lipsă de cvorum

Ultima şedinţă a Senatului înaintea vacanţei electorale, suspendată din lipsă de cvorum (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Şedinţa de miercuri a Senatului a fost închisă mai devreme cu o oră faţă de programul stabilit iniţial, după ce a început cu o întârziere de aproape o oră, o altă jumătate de oră senatorii citind de două ori prezenţa, pentru a ajunge la cvorumul necesar deschiderii lucrărilor.

După prima citire a prezenţei s-au înregistrat 66 de senatori, numărul minim necesar pentru deschiderea lucrărilor în plen fiind de 86.

Preşedintele de şedinţă din prima parte a reuniunii, Cristian Dumitrescu (PSD), a cerut de mai multe ori un vot electronic de verificare a cvorumului, unde s-au înregistrat prima oară 48 şi a doua oară 75 de voturi electronice.

Dumitrescu a început să numere personal senatorii care intrau în sala de plen. ”Domnule Grapă, nu ne-aţi onorat cu un vot”, i-a spus Dumitrescu unui senator liberal.

În acest moment, Cristian Dumitrescu a cerut din nou un apel nominal, convins că de data aceasta se va reuşi strângerea numărului necesar de senatori pentru a începe şedinţa plenului.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a cerut, la rândul său, apel nominal. ”Dacă nu sunt prezenţi, închidem şedinţa. Ieri domnul Oprea făcea declaraţii până la lacrimi. Astăzi am demonstrat că ceea ce am spus ieri este adevărat. Uitaţi-vă în partea stângă a sălii”, a spus Ilie Sârbu.

”Să facem un selfie cu partea stângă a sălii”, a comentat şi Cristian Dumitrescu, cu referire la faptul că în partea stângă a sălii de plen sunt aşezaţi senatorii din opoziţie.

În urma celui de-al doilea apel nominal s-au înregistrat 91 de senatori prezenţi.

”Fizic, au răspuns prezenţi 91 de colegi. Suntem în cvorum de lucru, este verificat fizic, acest lucru înseamnă că putem deschide şedinţa, aveam nevoie de 86 de senatori”, a declarat Cristian Dumitrescu.

În a doua parte a şedinţei, la solicitarea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a cerut parlamentarilor să dea ”un vot de control”, la care au votat doar 63 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 86 de parlamentari.

Înainte de a cere verificarea cvorumului, Haşotti le-a spus colegilor senatori că în şedinţa de miercuri, ”prin sârguinţa Senatului sau a Guvernului”, au fost adoptate nu mai puţin 20 de ordonanţe, dintre care şapte de urgenţă şi 13 ordonanţe simple, şi doar trei proiecte de lege şi două iniţiative legislative.

”Să vedeţi şi dumneavoastră cam cum se guvernează”, a spus acesta.

În replică, social-democratul Ioan Chelaru a menţionat că, din motive care ţin de termene, ordonanţele intră mai repede la ”judecata” Parlamentului, în timp ce propunerile legislative intră ”un pic mai greu”.

”Nu este niciun fel de problemă. Noi ne bucurăm că există o opoziţie puternică, că cenzurează de cele mai multe ori elegant fiecare lucru care i se pare anormal”, a adăugat Ioan Chelaru.

”Succes în dezbaterile pe care le aveţi în colegiile electorale”, le-a mai spus acesta senatorilor aflaţi în sală.

Începând cu 6 octombrie, senatorii vor avea activitate în teritoriu pe durata campaniei electorale pentru prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici