Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie

22:16 - Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi seară, că la întâlnirea cu liderii PNL, UDMR şi cel al grupului minorităţilor, s-a convenit ideea susţinerii unui premier independent şi a unui guvern de specialişti, urmând ca miercuri să aibă loc o discuţie finală, la care să participe Klaus Johannis.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie

Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie (Imagine: Mediafax Foto)

21:45 - Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că democrat-liberalii îl susţin în continuare pe Emil Boc pentru funcţia de premier.

21:30 - Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, marţi, că o situaţie asemănătoare celei de după adoptarea moţiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Boc a fost şi în mandatul său, la căderea Guvernului Roman, el opinând că Traian Băsescu trebuie să respecte voinţa majorităţii partidelor.

20:22 - Unul din deputaţii PNL de Timiş, Claudiu Ţaga, a declarat corespondentului MEDIAFAX că lideri locali ai PDL i-au oferit "privilegii" să lipsească de la votarea moţiunii şi chiar l-au invitat să spună pentru ce sumă ar face acest lucru.

20:15 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Cotroceni, că cei care invocă necesitatea stabilităţii politice sunt exact cei care au provocat criza, adică cei care au demisionat "în bloc" din Guvern şi cei care au iniţiat moţiunea de cenzură.

20:05 - Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, după întâlnirea cu şeful statului, că un guvern de tehnocraţi condus de un independent ar putea să-şi continue activitatea şi după alegerile prezidenţiale şi că este o soluţie bună câtă vreme face performanţă şi răspunde nevoilor reale ale românilor.

19:55 - Liderii PSD au discutat, marţi seara, în timp ce la Cotroceni se desfăşurau consultări cu celelalte partide, posibile variante de premier cu care să meargă la negocierile cu PNL, însă fără a avansa şi nume concrete, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la discuţii.

19:48 - Vicepreşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor din PE (S&D), Hannes Swoboda, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, de fapt, căderea Guvernului Boc este consecinţa firească a scoaterii PSD de la guvernare, iar gestul preşedintelui de a chema partidele la consultări este "bun, dar tardiv".

19:27 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul consultărilor politice de la Palatul Cotroceni, că liberalii se vor întâlni şi cu celelalte partide parlamentare în vederea susţinerii lui Klaus Johannis ca premier independent, anunţând că o discuţie cu PSD va avea loc marţi seară.

19:16 - Preşedintele grupului PPE din PE, Joseph Daul, consideră că "Guvernul Boc a declanşat reforma statului, a menţinut stabilitatea economică şi a echilibrat sistemul de salarii şi pensii bugetare" şi ar fi trebuit menţinut pentru a continua "reforme esenţiale pentru modernizarea României".

18:50 - Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, spune că regretă căderea Guvernului Boc 2 şi se declară nemulţumit de faptul că UDMR a votat moţiunea de cenzură, adăugând că "ceea ce a făcut UDMR se numeşte prostituţie politică".

18:40 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat, la consultările de la Cotroceni cu şeful statului, că liberalii îl propun pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier independent, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată.

18:36 - Liderul UDMR Marko Bela a declarat, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea poate accepta propunerea liberalilor ca actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis, să fie premier independent, menţionând că că aceasta nu este singura soluţie posibilă, dar este viabilă.

18:32 - Preşedintele PNL Timiş, senatorul Nicolae Robu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că ştie un caz în care unui parlamentar liberal i s-au oferit 50.000 de euro pentru a absenta de la votarea moţiunii de cenzură.

18:29 - Senatorul PNL de Neamţ Ovidius Mărcuţianu, care a lipsit din Parlament la votul moţiunii de cenzură ce a dus la căderea Guvernului Boc, nu este de găsit de către colegii de partid, şi nici nu anunţat despre motivul acestei absenţe

18:15 - Preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să continue "să facă pe preşedintele jucător" şi să propună un premier care "îi place lui, şi nu majorităţii parlamentare".

18:05 - Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, în debutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, că, în calitate de iniţiator al moţiunii de cenzură, Uniunii îi revine răspunderea de a găsi o soluţie împreună cu alţii şi de a propune o cale de a merge mai departe.

17:45 - Comisia Europeană (CE) nu comentează situaţia politică din România după adoptarea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului, apreciind că este vorba despre subiecte interne ale unui stat membru, asupra cărora nu se pronunţă.

17:40 - Fostul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) Vasile Puşcaş a afirmat că votul exprimat la moţiunea de cenzură poate fi considerat ca un avertisment că procesul electoral trebuie să aibă ca rezultantă o bună guvernare.

17:35 - Grupurile parlamentare ale PNL din Cameră şi Senat au decis să excludă trei deputaţi - Tăbugan, Păsat şi Rebengiuc, şi doi senatori liberali-Mărcuţianu şi Măgureanu, care au absentat nemotivat de la moţiune.

17:25 - Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că Uniunea este pregătită să sprijine un candidat credibil pentru funcţia de premier, dar nu vrea să participe la guvernare decât după 6 decembrie.

17:22 -Varujan Pambuccian i-a spus, la Cotroceni, preşedintelui Băsescu, că în opinia sa există trei opţiuni după aprobarea moţiunii: un Guvern interimar, un Guvern nou cu majoritate care să asigure stabilitatea până la alegeri şi un Guvern de tehnocraţi.

17:19 - Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat, pentru MEDIAFAX, că ziua de marţi, 13 octombrie, a fost "cu ghinion" atât pentru Guvern, care a picat la moţiunea de cenzură, cât şi pentru dezbaterea din Camera Deputaţilor privind rolul României în UE, care a fost amânată.

17:15 - Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat că nu crede în varianta unui guvern de tehnocraţi, precizând că deciziile se iau politic.

17:13 - Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat că din punctul său de vedere, premierul Boc a făcut în nouă luni cât alţii în 19 ani şi că actuala coaliţie PNL-PSD, cu sprijinul UDMR, trebuie să îşi asume căderea Guvernului.

17:10 - Democrat-liberalul Radu Berceanu a declarat că PSD a gândit de la început căderea Guvernului, după un scenariu construit "pas cu pas" de social-democraţi, arătând că Partidului Social-Democrat nu i-a păsat de nimic.

17:05 - Preşedintele fondator la PC, Dan Voiculescu, a declarat că schimbarea Guvernului Boc este un pas spre normalitate şi către finalul regimului Băsescu.

16:59 - Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Parlament că liberalii se duc la consultările de la Cotroceni şi îi vor porpune şefului staului să-l desemenze premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

16:58 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.

16:55 - Preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus, după adoptarea moţiunii de cenzură, că partidele trebuie să formeze o majoritate, el precizând că UDMR va discuta "cu colegii de la PNL şi cu colegii de la PSD, eventual şi cu cei de la PDL" dar şi că a primit deja o invitaţie de la preşedintele Băsescu.

16:50 - Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că adoptarea moţiunii de cenzură reprezintă "o sancţiune aplicată de Parlament unui guvern minoritar", care "a perpetuat minciuna la rang de politică de stat".

16:45 - Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că prioritare sunt, în cursul acestei zile, consultările între partide, şi că discuţiile cu preşedintele pot avea loc miercuri, în funcţie de programul şefului statului.

16:39 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că modul cum a căzut Guvernul este democratic, şi că îi mulţumeşte lui Emil Boc pentru curajul şi efortul de care a dat dovadă în timpul mandatului.

16:36 - Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că este sigur că şeful statului îl va numi tot pe Emil Boc pentru funcţia de premier, aceasta fiind "cea mai bună soluţie.

16:35 - Democrat-liberalul Radu Berceanu a declarat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că UDMR a jucat un joc dublu în această perioadă şi că, din această cauză, Uniunea "ar putea să cadă între scaune", dar a arătat că toate variantele de alianţă pentru guvernare sunt posibile.

16:32 - Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că adoptarea moţiunii de cenzură prin care a fost demis Cabinetul Boc va duce la oprirea "robinetului prin care se scurg şi bani, şi măsuri antipopulare" şi la îndepărtarea unor oameni care "n-au demonstrat nimic" pentru România.

16:29 - Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că parlamentarii au aprobat moţiunea de cenzură deoarece Guvernul "s-a atins de interesele" lor, acesta făcând referire la prevederea din cadrul Legii pensiilor care diminuează pensiile parlamentarilor.

16:27 - Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că este de părere că, în condiţiile acestei instabilităţi majore, niciun sindicat nu va mai protesta până după alegerile prezidenţiale.

16:25 - Deputatul PSD de Sălaj Iuliu Nosa spune că se aşteaptă ca Traian Băsescu să o numească pe Elena Udrea în funcţia de premier şi nu crede că Johannis Klaus va renunţa la Primăria Sibiului, "aşa cum a fost obligat Emil Boc" să facă în cazul Clujului

16: 20 - Preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că votarea moţiunii de cenzură înseamnă începutul "căderii regimului Băsescu", adăugând că numirea lui Klaus Johannis ca premier ar fi cea mai bună variantă pentru a asigura corectitudinea alegerilor.

16:19 - PSD ia în calcul varianta de a nu se prezienta la consultările de la Cotroceni, convocate pentru această seară de către preşedintele Băsescu, un anunţ oficial fiind aşteptat în acest sens înaintea declaraţiei de presă a şefului statului.

16:18 - Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a declarat că prin adoptarea moţiunii de cenzură s-a spart ghinionul şi că "cincinalul Băsescu" se apropie de sfârşit, iar noua majoritate parlamentară a dovedit că Guvernul Boc 2 a fost "ilegal, neconstituţional şi imoral".

16:17 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, după votarea moţiunii de cenzură, că parlamentarii care au absenatat de la moţiune vor fi excluşi din grupurile parlamentare în cursul zilei, urmând să fie excluşi şi din partid în zilele următoare.

16:16 - Lideri ai PSD s-au întâlnit, în biroului preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru a discuta despre mandatul cu care social-democraţii se vor prezenta, în cursul serii, la consultările de la Palatul Cotroceni.

16:15 - Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, spune că regretă că s-a ajuns la o moţiune de cenzură şi la căderea Guvernului Boc 2, considerând că, în urma votului din Parlament, clujenii vor avea de pierdut.

16:08 - Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat că votul din Parlament care a dus la căderea Guvernului Boc 2 este unul care "va aduce o imagine pozitivă" României pe plan extern, fiind o dovadă clară a faptului că, dacă nu îşi face datoria, un Guvern este înlăturat.

16: 07 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu, după votarea moţiunii de cenzură, să convoace partidele parlamentare la consultări, pentru ca liberalii să-şi prezinte propunerea de premier independent.

16:05 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, după votul moţiunii de cenzură, că cea adoptată marţi este prima din ultimii 20 de ani care doboară un Guvern, adăugând că aceasta este o victorie a liberalilor şi a principiilor democratice.

16:04 - Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, după anunţul oficial privind adoptarea moţiunii de cenzură, că este o zi fericită pentru Mircea Geoană şi Crin Antonescu şi o zi tristă pentru români.

16:05 - Liderul PSD Mircea Geoană a făcut, după adoptarea moţiunii de cenzură, un apel la preşedintele Băsescu, solicitându-i să se ridice deasupra "interesului electoral personal" şi să contribuie la deblocarea situaţii create, prin numirea rapidă a unui Guvern care să aibă sprijin parlamentar.

16:03 - Liderul PSD Mircea Geoană a făcut, după adoptarea moţiunii de cenzură, un apel la înlocuirea Guvernului Boc 2 cu un Executiv format din "profesionişti independenţi", capabili să asigure garanţia unor alegeri corecte şi gestionarea problemelor economice şi sociale de o manieră echilibrată.

16:00 - Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că, "în premieră în ultimii 20 de ani", o moţiune de cenzură a fost adoptată şi că, până la depunerea jurământului de către noul guvern, actualul Cabinet va îndeplini doar actele necesare administrării treburilor curente.

16:00 - Bursa nu a reacţionat la anunţul demiterii Guvernului Boc, astfel că indicele general, BET-C, s-a menţinut în scădere uşoară, cu 0,57%, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 1,58%.

15:57 - Secretarul Senatului Orest Onofrei a declarat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că situaţia din ţară care a fost acum complicată printr-o criză guvernamentală va trebui soluţionată de preşedintele Traian Băsescu.

15:55 - Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, consideră că votul dat este unul "bun" pentru România şi demonstrează că un Guvern "nu poate face orice".

15:53 - Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la Cotroceni la consultări, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate, care au precizat că PSD a fost invitat, marţi, de la ora 19.30.

15:49 - Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, marţi, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii, că, în actualul context politic, negocierile privind legea unică de pensionare ar putea fi continuate cu un guvern de tehnocraţi sau mutate la Comisiile de muncă din Parlament.

15:48 - Vicepreşedintele PSD Emil Radu Moldovan a declarat, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că se bucură că un guvern "care a comis atât de multe abuzuri în zece zile" îşi încheie, constituţional, mandatul.

15:48 - Cursul de schimb a urcat la 4,3 lei/euro, imediat după anunţul privind căderea Guvernului Boc 2, însă la scurt timp a revenit la 4,29 lei/euro, iar dealerii susţin că banca centrală a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare de euro, pentru a împiedica o depreciere mai abruptă a leului.

15:47 - Biroul Permanent Naţional al PDL se reuneşte, la ora 17.00, la sediul din strada Valter Mărăcineanu.

15:44 - Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, pe Aeroportul Sibiu, că este onorat de propunerea de a deveni premier şi că, dacă va fi cazul, este dispus să discute despre această posibilitate.

15:43 - Guvernul a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, după căderea Guvernului în urma moţiunii de cenzură.

15:42 - Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.

15:38 - Premierul Emil Boc şi miniştrii PDL s-au adunat, în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase pentru a aştepta rezultatul numărătorii voturilor.

15:37 - Guvernul a programat deja, pentru miercuri, şedinţa săptămânală a Cabinetului, în care, conform legii, poate aproba doar proiecte de legi şi hotărâri, deşi pe lista proiectelor pregătite iniţial figurau şi o serie de ordonanţe de urgenţă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

15:35 - Şapte parlamentari PSD, şase liberali, trei de la UDMR, doi ai PDL, patru de la minorităţi şi un independent au lipsit, marţi, de la votul asupra moţiunii de cenzură, dintre aceştia 19 fiind deputaţi şi patru senatori.

15:30 - Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, la ora 16.30, la Palatul Cotroceni.

15:15 - Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, cu 258 de voturi "pentru", au declarat surse parlamentare, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.

15:00 - Parlamentarii au încheiat, votul la moţiunea de cenzură, urnele în care au fost întroduse bilelele fiind luate din plen pentru numărarea voturilor.

14:45 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în timpul votului moţiunii, că de la PNL lipsesc cinci parlamentari, care nu au anunţat nimic în legătură cu absenţa lor şi care vor intra cât de curând posibil, săptămâna viitoare, în discuţia forurilor PNL pentru a fi sancţionaţi.

14:30 - Deputatul PSD Victor Socaciu a declarat, că, deşi se afla în concediu medical, a venit la Parlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură, "pentru a pune umărul împotriva derapajului către o dictatură".

14:20 - Liberalii ar putea exclude patru parlamentari, care nu s-au prezentat la votarea moţiunii de cenzură, au declarat pentru MEDIAFAX, surse PNL.

13:55 - Parlamentarii au început, după aproape trei ore de dezbateri, votul asupra moţiunii de cenzură.

13:50 - Deputatul PDL Ioan Oltean l-a ironizat, în timpul dezbaterilor, pe liderul PSD, Mircea Geoană, catalogându-l drept "acest Superman al politicii româneşti", şi i-a acuzat parlamentarii PSD şi PNL de minciună, dezinformare, ticăloşie şi ipocrizie.

13:45 - Premierul Emil Boc i-a acuzat pe reprezentanţii PSD şi PNL din Parlament că au format un nou "322", făcând referire la numărul de parlamentari care au votat, în 2007, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, şi le-a reproşat că nu au avizat referendumul pentru un Legislativ unicameral

13:40 - Deputatul PNL Ciprian Dobre a ţinut, la finalul dezbaterilor, să citească un articol scris de premeirul Emil Boc în 1987 despre PCR, menţionând că va vota moţiunea şi la alegerile prezidenţiale împotriva ultimului cincinal întunecat din istoria României.

13:30 - Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul Boc trebuie să plece deoarece este "cu totul situat în afara realităţii", din acestă cauză anul 2009 fiind un an eşuat în ceea ce priveşte lupta împotriva crizei economice.

13:20 - Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că parlamentarii Uniunii vor fi consecvenţi şi vor vota împotriva unui Guvern care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale.

13:15 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat că nu este adevărat că mulţi parlamentari din Opoziţie vor vota împotriva moţiunii de cenzură, şi a arătat că acest lucru se va vedea la vot, declarându-se convins că moţiunea va fi adoptată.

13:15 - Deputatul PDL Petru Călian a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că locomotiva lui Crin Antonescu a luat "dintr-o gară izolată câţiva călători fără bilet, pe Geoană şi marfarii lui", despre Mircea Geoană spunând că este un Pinocchio.

13:10 - Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la dezbaterea moţiunii, că liberalii nu pot accepta reînvierea dictaturii, fie chiar şi de catifea, transmiţându-le miniştrilor Cabinetului Boc 2 că trebuie să plece şi să se ascundă de ruşine, având în vedere modul în care au guvernat.

13:05 - Ministrul Adriean Videanu a declarat că nimeni nu poate să fie sigur de voturile opoziţiei la moţiunea de cenzură şi a afirmat că, prin faptul că susţine moţiunea, PSD desăvârşeşte planul de a arunca ţara în criză.

13:00 - Senatorul PSD Titus Corlăţean l-a acuzat pe premierul Emil Boc, că este "o mână moartă" în plan extern, care, prin dezinteresul afişat, a afectat în mod direct interesele externe ale României şi că acesta şi Traian Băsescu vor fi responsabili în cazul unui eşec privind comisarul european.

12:55 - Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat, că moţiunea de cenzură are şanse foarte mari să fie respinsă şi a precizat că sunt zvonuri potrivit cărora democrat-liberalilor li s-ar fi oferit bani pentru a vota în favoarea moţiunii.

12:50 - Liderul PDL Cezar Preda i-a acuzat, pe social-democraţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, de faptul că sunt "neputincioşii, frustraţii şi laşii care au plecat acum zece zile de la guvernare", el precizând că Opoziţia nu a propus o soluţie viabilă de aplicat după adoptarea moţiunii.

12:45 - Ministrul Gheorghe Pogea a declarat, că nu consideră viabil un guvern de tehnocraţi, arătând că unui astfel de guvern i-ar lua mai mult timp să vadă despre ce este vorba şi a apreciat că adoptarea moţiunii de cenzură va duce la instabilitate politică.

12:30 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, la dezbaterea din plenul reunit, că votul moţiunii înseamnă căderea celui mai penibil Guvern al României, transmiţându-le parlamentarilor să nu lase pentru anul viitor ceea ce pot face astăzi - instaurarea un Guvern responsabil.

12:20 - Parlamentarii minorităţilor naţionale nu vor vota, nici pentru, nici contra moţiunii de cenzură, ei preferând să rămână în sala de plen, dar să refuze dreptul de a vota, a declarat, în plenul reunit, liderul grupului parlamentar al monirotăţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

12:17 - Senatorul PDL Gheorghe Bîrlă a declarat, în plenul reunit, că moţiunea de cenzură este neconstituţională şi incoerentă şi a susţinut că aceasta "divulgă apetitul pentru politicianismul redundand şi demagogic" al iniţiatorilor.

12:15 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, că premierul Boc este "o ghiulea politică" pentru Traian Băsescu, în privinţa alegerilor prezidenţiale, şi a solicitat parlamentarilor din Opoziţie ca, în pofida acestui lucru, să voteze moţiunea de cenzură şi să demită Guvernul Boc 2.

12:00 - Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat, pe holul Parlamentului, că este posibil ca foarte mulţi dintre parlamentarii PSD şi PNL să voteze, la moţiune, pentru echilibru şi stabilitate măcar până la finalizarea alegerilor prezidenţiale.

11:55 - Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, pe holul Parlamentului, că este de părere că mulţi parlamentari din partidele care susţin moţiunea de cenzură se vor mai gândi dacă să o voteze sau nu.

11:19 - Premierul Emil Boc a acuzat parlamentarii PSD şi PNL că s-au "fofilat" faţă de proiectul legii pensiilor, promovat prin angajarea răspunderii Guvernului, şi au iniţiat o moţiune de cenzură doar pentru a bloca adoptarea acestui act normativ, care elimină pensiile mult prea mari din Parlament.

11:07 - Democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere la moţiunea de cenzură, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.

11:03 - Ministrul Economiei şi Sănătăţii Adriean Videanu a plecat, din plenul Parlamentului, când deputatul liberal Eugen Nicolăescu a început să citească moţiunea de cenzură, declarând că are multe alte probleme pe cap, cum ar fi grevele.

11:00 - Grupurile parlamentare ale PSD, reunite în şedinţă comună, au decis, să voteze la vedere în favoarea moţiunii de cenzură, toţi parlamentarii social-democraţi urmând să îşi exercite votul, cu o singură excepţie - deputatul Gheorghe Ana, care este scuzat medical.

10:50 - Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat, că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea moţiunii, el precizând, însă, că votul va fi secret şi vă parlamentarii UDMR nu vor vota la vedere.

10:35 - Şedinţa de plen reunit a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, la Parlament, cu 30 de minute întârziere faţă de ora programată, fiind prezenţi 432 parlamentari.

10:10 - Premierul Emil Boc a declarat, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură că nu este "timorat" şi că nu are emoţii în privinţa rezultatului votului, deoarece merită să îşi pună mandatul "la bătaie" pentru proiectul legii pensiilor, promovat prin angajarea răspunderii

10:05 - Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, marţi dimineaţă, ca dezbaterea la moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UIDMR să dureze trei ore şi jumătate.

luni seara: Liderii PSD şi cei ai PNL s-au întâlnit, luni seară, pentru a discuta pe marginea proiectului agreat, de principiu, de formare a unei noi majorităţi parlamentare care să impună un guvern tehnocrat pentru gestionarea alegerilor, discuţiile neducând însă la un rezultat concret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici