Ultimele pregătiri ale Congresului post-Dragnea. Rodica Nassar anunţă că este în discuţie alegerea în două tururi a preşedintelui PSD/ Dezbateri aprinse pentru funcţia de secretar general al partidului

PSD va valida, vineri în CEx, candidaţii la Congres. Discuţiile ar putea viza modificări ale statutului, precum numirea secretarului general de către preşedintele PSD şi eliminarea consultării prin referendum intern pentru desemnarea prezidenţiabilului, au spus surse din partid, pentru MEDIAFAX. Şedinţa Comitetului Executiv va începe, vineri la ora 12.00, şi va avea loc la sediul PSD din Băneasa.

Urmărește
1945 afișări
Imaginea articolului Ultimele pregătiri ale Congresului post-Dragnea. Rodica Nassar anunţă că este în discuţie alegerea în două tururi a preşedintelui PSD/ Dezbateri aprinse pentru funcţia de secretar general al partidului

Mihai Fifor anunţă că PSD Arad "s-a decis să meargă pe mâna premierului"

UPDATE Codrin Ştefănescu: Încep să cadă măşti! Se schimbă regulile în timpul jocului

Codrin Ştefănescu a afirmat, vineri, că „încep să cadă măşti” în partid, precizând că „sunt schimbate regulile în timpul jocului”, cu referire la propunerea de modificare a statului pentru ca preşedintele formaţiunii să numească secretarul general al PSD şi ulterior să fie validat prin vot.

„Incep sa cadā măsti! Multe māsti. Oameni care ieri spuneau una, astazi alta. “Colegi” care se dezic de alti colegi. De parcā nu au existat niciodatā in viata lor. Se schimbā alte reguli in timpul jocului. Si unii aplaudā zgomotos in ideea ca nu se va ajunge la ei. Sau din interese meschine. Sau pur si simplu ptr ca asa sunt ei de fapt. Asa au fost dintotdeauna dar nu ne-am prins noi. Si inca nu a inceput Congresul ! Eu voi continua alâturi de multi alti curajosi sa nu abandonam lupta ptr ideile care ne-au consacrat. Si in care multi altii cred!”, a scris Codrin Ştefănescu, vineri, pe Facebook.

UPDATE Suciu: Mi-am depus candidatura cu trei zile înainte de Teodorovici

Daniel Suciu a declarat, vineri, că nu va renunţa la candidatura pentru poziţia de preşedinte executiv al PSD. Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării a adăugat că s-a înscris în competiţia internă înaintea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici.

„Iau în calcul să discut şi cu Eugen şi ieri (joi - n.r.) am vorbit, în schimb eu mi-am depus candidatura de trei zile dacă nu mă înşel şi astăzi (vineri - n.r.) când discut cu dumneavoastră mergem acolo”, a afirmat, vineri, Daniel Suciu, întrebat dacă ia în calcul să îşi retragă candidatura.

Social-democratul a mai spus că alegerile şi opţiunile sunt o sărbătoare a democraţiei într-un partid.

Am spus că atât eu cât şi Eugen suntem membrii de destui ani în acest partid, am fost colegi foarte buni în această perioadă, am ajutat foarte multă lume, am fost colegi de partid foarte buni şi se pare că i-am pus pe colegii noştri într-o alegere dificilă din acest punct de vedere. Nu am spus că este o situaţie proastă. Până la urmă alegerile şi opţiunile sunt o sărbătoare a democraţiei şi într-un partid politic care participă la alegeri e normal să fie şi competiţie între noi”, a completat Suciu.

Chestionat dacă cel care câştigă funcţia de preşedinte executiv al partidului va trebui să demisioneze din Guvern, Daniel Suciu a răspuns: „ Nu are nicio legătură şi din ceea ce ştiu eu, atributul unor modificări în Guvern îi aparţine doamnei premier şi evaluarea se face ca urmare a performanţelor de guvernare, în îndeplinirea programului de guvernare, nu victoria sau înfrângerea într-un partid”.

De asemenea, acesta a mai precizat că atât el, cât şi Eugen Teodorovici, Sorin Botea pornesc cu şanse egale în competiţie.

„Sunt suficient de rezervat încât să nu dau un câştigător înainte de congres, până la urmă 4.000 de colegi care vor fi mâine (sâmbătă - n.r.) la Bucureşti vor alege cum vor să arate acest partid începând de mâine, cum putem să recâştigăm încrederea românilor, în schimb periclitarea şanselor unui candidat sau altul la preşedinţia României, nu cred, deşi ar putea fi influenţată de o eventuală înfrângere la congres, dar nu vreau să anticipez, pornim cu şanse egale atât eu cât şi Eugen Teodorovici, cât şi Sorin Bota”, a conchis vicepremierul şi ministrul Dezvoltării.

Reuniunea Comitetului Executiv al PSD a început la ora 12.00, fiind este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri.

Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae şi Cătălin Stoichiţă. Potrivit surselor MEDIAFAX, Viorica Dăncilă îi mai are contracandidaţi pe Ecaterina Andronescu şi Răzvan Ilie Rotaru.

Candidaţii pentru poziţia de preşedinte executiv al partidului sunt Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici. Şi Sorin Bota s-ar fi înscris pentru a deveni numărul doi în partid, au explicat surse din PSD.

UPDATE Ciolacu, despre modificările la statut: Mi se pare normal să fie propuneri

Marcel Ciolacu a declarat că va lăsa mână liberă delegaţilor la votul în Congres. Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că i se pare normal să existe propuneri de modificare a statului PSD, în contextul în care secretarul general ar putea fi numit de liderul partidului şi nu ales prin vot.

Momentan da. Vedem în Congres cine vine cu programul politic cel mai bun, a afirmat, vineri, Marcel Ciolacu, întrebat dacă va lăsa mână liberă delegaţilor la Congres.

Social-democratul a adăugat că o susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD, precizând că va discuta în acest sens şi cu delegaţii.

Întrebat dacă i se pare normal să fie schimbate regulile cu o zi înainte de Congres, în sensul în care se discută ca secretarul general să nu mai fie ales în Congres, ci numit fie de CEx, fie de preşedinte, Ciolacu a răspuns: „Mi se pare normal să fie propuneri”.

Reuniunea Comitetului Executiv al PSD este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri. Social-democraţii au în discuţie validarea candidaţilor pentru funcţiile de de conducere ale partidului, precum şi propuneri de modificare a statului, în sensul ca preşedintele executiv şi secretarul general să fie propuşi de şeful formaţiunii şi validat prin vot în CEx.

UPDATE Rodica Nassar anunţă că este în discuţie votul în două tururi a preşedintelui PSD

Secretarul general interimar al PSD Rodica Nassar a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Eecutiv, că liderii social democraţi pot decide ca votul pentru preşedintele PSD să se dea în două tururi de vot.

"Există posibilitatea ca primul clasat, în funcţie de numărul de voturi să fie declarat câştigător. Există şi posibilitatea ca primii doi, dacă se doreşte ca majoritatatea absolută a delegaţilor. Statutul dă posibilitatea CEx să stabilească modilitatea de desemnare a învingătorului", a spus Rodica Nassar, înainte de şedinţa Cex.

Chestionată cu privire la un posibil şantaj al premierului, care ar fi spus că îşi depune mandatul de premier dacă nu este aleasă preşedinte, Nassar a completat: "Nu ştiu aşa ceva. Nu cunosc. Nu am participat la o astfel de întâlnire".

Cât priveşte numirea secretarului general de către preşedintele partidului şi apoi validarea în congres: "Sunt propuneri care vor fi supuse votului CEx. În condiţiile în care vor fi aprobate de către colegi din CEx se vor supune mai departe votului Congresului".

O decizie similară ar putea fi luată şi legat de preşedintele executiv.

Întrebată dacă este corect pentru social democraţii care şi-au depus candidaturile pentru secretar general, Nassar a spus: "Până la urmă, subliniez, este o propunere. O să vedem dacă va fi acceptată. Nu ştiu cât este de corect, dar până la urmă întotdeauna votul este cel care decide. Majoritatea colegilor sunt cei care vor opta pentru una dintre aceste formule, pentru modificarea statului şi în acest sens".

UPDATE: Dăncilă, întrebată dacă i-a ameninţat pe colegi că pleacă din Guvern: În niciun caz

Viorica Dăncilă a negat, vineri, faptul că le-ar fi transmis colegilor de partid că va demisiona din funcţia de premier dacă nu este aleasă la şefia PSD.

UPDATE: Oprişan anunţă că a propus ca secretarul general şi preşedintele executiv să fie numiţi de şeful PSD

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri, că partidul a funcţionat mai bine atunci când funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general au fost votate în CEx la propunerea preşedintelui partidului, precizând că a propus revenirea la această procedură.

"Partidul a funcţionat mai bine când preşedintele executiv şi secretarul general au fost votaţi în CEx la propunerea preşedintelui partidului", a declarat Marian Oprişan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al partidului.

Preşedintele PSD Vrancea a precizat că el a propus revenirea la această procedură.

"Aici este vorba de faptul că Congresul e suveran. Dacă Congresul partidului decide revenirea la statutul în care e o opţiune era ca preşedintele executiv şi secretarul general să fie…... Dacă nu, nu se va reveni. Nu o persoană va face acest lucru, ci Congresul e suveran. Sunt mai multe organizaţii care au propus acest lucru, inclusiv eu", a conchis Oprişan.

UPDATE: Vicepreşedinte, despre Teodorovici: Dacă nu câştigă şefia PSD e o problemă a candidaturii la prezidenţiale

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat, vineri, că este o problemă pentru Eugen Teodorovici legată de candidatura la prezidenţiale, dacă va pierde competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD.

„E o problemă dacă Eugen Teodorovici intră în această competiţie şi nu o câştigă e o problemă vis a vis de candidatura sa la prezidenţiale, evident”, a afirmat Gabriel Zetea, înaintea participării la CEx al PSD de vineri.

Întrebat pe cine va vota între Eugen Teodorovici şi Daniel Suciu, Gabriel Zetea a răspuns: „Haideţi să vedem că aceste candidaturi rămân valabile până mâine (sâmbătă – n.r.). Eu cred că vor mai fi unii, alţii care îşi vor anunţa susţinerea pentru un alt candidat sau retragerea candidaturii. Aşadar haideţi să aşteptăm. Ceea ce sunt sigur este că doamna Dăncilă nu îşi va retrage această candidatură”.

El a adăugat că în cazul în care oricare dintre ei nu ar obţine votul colegilor din PSD acest lucru poate fi interpretat ca un vot împotrivă pentru funcţia pe care o deţin în Guvern.

„Poate fi interpretat aşa şi tocmai de aceea şi o să vreau, am avut zilele trecute, dar şi astăzi o să mai am discuţii cu amândoi. Şi cu vicepremierul Daniel Suciu şi cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Ar fi fost normal să discute ei doi aceste lucruri înaintea tocmai pentru a nu pune membrii PSD într-o situaţie stânjenitoare în a vota doi miniştri”, a explicat Zetea.

Liderul PSD Maramureş a mai spus că nu a auzit-o pe Viorica Dăncilă să spună, informal, că are vreun preferat pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

„Eu nu am văzut vreo exprimare a doamnei Viorica Dăncilă şi nu s-a exprimat în favoarea niciunuia dintre aceşti doi candidaţi. Că am văzut în presă că au fost discuţii informale, eu am participat la aproape toate întâlnirile informale, nu am văzut o susţinere pentru unul sau pentru altul. Până la urmă acţiunea de a candida aparţine fiecăruia”, a conchis Gabriel Zetea.

UPDATE: Zetea, despre numirea secretarului general PSD: Nu e normal să schimbăm regulile în timpul jocului

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv PSD, referitor la propunerile de modificare a statutului, că nu e normal ca regulile să fie schimbate în timpul jocului, precizând că nu va susţine astfel de modificări.

Întrebat dacă e corect ca statutul partidului să fie modificat astfel încât secretarul general PSD să fie numit de către viitorul preşedinte PSD, şi nu ales în Congres, liderul PSD Maramureş a precizat că nu este de acord cu schimbări de ultim moment.

"Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Am auzit şi eu că sunt propuneri de modificare a statului. Anumiţi colegi au făcut propuneri de revenire la prevederile statutului din 2015. Eu cel puţin nu voi susţine o asemenea modificare în acest moment, cum nu cred că vor face şi alţi colegi. Nu cred că e normal să schimbăm regulile în timpul jocului", a declarat Gabriel Zetea.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.


Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii. Cine sunt CANDITAŢII pentru funcţii în PSD


Dumitru Buzatu: În PSD e democraţie, în unele puncte chiar excesivă

Dumitru Buzatu a declarat, întrebat dacă în PSD e democraţie, că în partid democraţie este „în unele puncte chiar excesivă”, în condiţiile în care au apărut candidaţi pentru funcţiile de conducere ale formaţiunii pe care nu îi cunoaşte deloc.

„E democraţie în unele puncte chiar excesivă, din moment ce sunt candidaţi pe care nici eu nu îi cunosc, deşi sunt membru de la infiinţarea acestui partid”, a afirmat preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, întrebat dacă e democraţie în PSD.

Chestionat dacă tot democratic ar fi ca secretarul general să nu mai fie ales în Congres, ci numit de preşedintele PSD, Dumitru Buzatu a răspuns: „Nu ştiu ce se va decide, pentru că sunt foarte multe opinii exprimate, sunt diverse idei deja conturate. Toate acesta vor fi puse în dezbaterea CEx de astăzi (vineri – n.r.) şi rezultanta se va stabili printr-un vot majoritar”.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, anunţă, vineri, pe Facebook, că filiala social democrată de la Arad a decis să o sprijine la conducerea formaţiunii pe Viorica Dăncilă. 

"PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului. „În urma discuţiilor purtate cu colegii noştri, am decis că o vom susţine pe doamna premier Viorica Dăncilă pentru un mandat de preşedinte al PSD. Sperăm că prin atitudinea şi ablităţile dânsei, să readucă Partidul Social Democrat acolo unde a fost nu de mult”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar", a transmis pe Facebook Mihai Fifor.

Citeşte continuarea

 

Gabriel Mutu: Cea mai corectă formulă este alegerea secretarului general la Congres, nu în CEx

Primarul Sectorului 6 Gabriel Mutu a declarat, vineri, că formula cea mai bună ar fi ca secretarul general să fie ales la Congresul PSD de sâmbătă, nu să fie desemnat de preşedintele partidului şi apoi votat în Comitetul Executiv Naţional.

”Să fie ales la Congres, cred că asta este formula cea mai corectă pentru această funcţie importantă în partid. Totuşi, este a doua funcţie, este cel care practic gestionează tot ceea ce înseamnă partea organizatorică a unui partid politic şi nu cred că este normal ca acel om să fie la simpla revocare în cadrul unui Comitet Executiv Naţional. Nici acolo nu este foarte simplu, pentru că eventual ar trebui să se facă cu două treimi, nu cu o majoritate simplă şi atunci poţi securiza funcţia respectivă, dar cred că cea mai corectă variantă de lucru ar fi ca secretarul general al partidului să fie ales în cadrul Congresului naţional”, a afirmat primarul social-democrat al Sectorului 6 Gabriel Mutu, vineri la RFI.

Edilul Sectorului 6 a adăugat că o susţine pe Viorica Dăncilă pentru şefia partidului, la Congresul extraordinar de sâmbătă.

„Pe Viorica Dăncilă. Noi am avut la nivelul organizaţiei Sector 6 o conferinţă în care am dat şi o rezoluţie în acest sens, prin care susţinem candidatura doamnei Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a conchis Mutu.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.

Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae şi Cătălin Stoichiţă. Potrivit surselor MEDIAFAX, Viorica Dăncilă îi mai are contracandidaţi pe Ecaterina Andronescu şi Răzvan Ilie Rotaru.

Candidaţii pentru poziţia de preşedinte executiv al partidului sunt Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici. Şi Sorin Bota s-ar fi înscris pentru a deveni numărul doi în partid, au explicat surse din PSD.

În competiţia pentru funcţia de secretar general al PSD s-au înscris Marius Dunca, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.

Taguri:
mihai fifor,
psd arad,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici