„Am deschis azi seria întâlnirilor oficiale de lucru dedicate actualizării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. E o etapă importantă pentru ca aprobarea şi aplicarea PNRR să nu întâmpine niciun fel de dificultăţi. Participarea reprezentanţilor tuturor ministerelor la această primă discuţie, precum şi a unor instituţii cu atribuţii complementare în gestionarea viitoarelor priorităţi din PNRR, este premisa că eforturile noastre vor fi coordonate, dar transparente, în aplicarea reformelor finanţate prin Plan”, anunţă vicepremierul.
Conform acestuia, termenele sunt foarte scurte, iar premisa „de la care plecăm este că vom folosi aceşti bani (30 de miliarde de euro) ca suport bugetar pentru reforme reale în următoarea perioadă în România. Nu numai că respectăm condiţiile impuse de Comisia Europeană, dar vrem să facem din cheltuirea acestor fonduri un moment esenţial în transformarea angajamentelor de guvernare în realităţi”.
Până în martie se vor identifica şi defini în termeni clari toate investiţiile, obiectivele de etapă, ţintele şi costurile aferente tuturor priorităţilor de finanţare din cadrul celor 6 piloni stabiliţi prin Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă: tranziţie verde şi schimbări climatice, digitalizare, sănătate, educaţie şi servicii sociale, rezilienţă instituţională, competitivitate economică şi inovare, noua generaţie.
„Vom avea apoi mai puţin de o lună pentru a face reglajele fine împreună cu Comisia Europeană. Până cel mai târziu 30 aprilie PNRR va fi transmis oficial la Bruxelles. Am încredere că intrăm într-o nouă etapă de construcţie şi de viziune de dezvoltare odată cu demararea acestui proces”, a conchis vicepremierul.