Un candidat la alegerile prezidenţiale propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare: Sunt foarte politizate

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale Theodor Paleologu a declarat, miercuri, că în programul său a cuprins ideea desfiinţării inspectoratelor şcolare, ca parte a reformei din educaţiei, deoarece acestea sunt politizate. El propune existenţa unor direcţii regionale ministeriale.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Un candidat la alegerile prezidenţiale propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare: Sunt foarte politizate

Un candidat la prezidenţiale propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare: Sunt foarte politizate

„E un punct foarte important al programului, pentru că inspectoratele şcolare, aşa cum sunt acum, sunt foarte politizate. De aceea, propun directorate regionale, pentru că sunt deasupra politicilor judeţene, reţelelor politice judeţene”, a afirmat Theodor Paleologu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare este un aspect care se regăseşte în programul prezidenţiabilului PMP, motivând că iniţiativa vine „în scopul depolitizării învăţămîntului şi înfiinţarea unor direcţii regionale ministeriale care să se concentreze pe politici publice şi controlul standardelor de calitate”.

Alte prevederi din programul lui Theodor Paleologu, în contextul reformelor pentru educaţie sunt:

Reforma în educaţie trebuie să înceapă cu cadrele didactice: prin formarea şi actualizarea stilului de predare în aşa fel încît acesta să cultive autonomia intelectuală, morală şi profesională a elevilor şi studenţilor, prin creşterea remunerării cadrelor didactice şi prin definirea unor standarde de calitate relevante.

Stimularea libertăţii şi competiţiei prin reducerea şi simplificarea reglementărilor pentru acreditare atît la nivel preuniversitar cît şi universitar.

Clasificarea universităţilor în funcţie de performanţa academică şi concentrarea finanţării pentru cercetare şi dezvoltare pe universităţile performante.

Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remuneraţi corespunzător, care să deservească zonele defavorizate.

Consultarea cu mediul privat şi cu societatea civilă în vederea constituirii unui plan de susţinere şi dezvoltare a instituţiilor şcolare din zonele defavorizate economic.

Dezvoltarea unei reţele de licee profesionale specializate în calificarea forţei de muncă şi conectate la realităţile pieţei, cu cifre de şcolarizare şi specialităţi stabilite prin consultare cu patronatele.

Reformarea învăţămîntului primar în scopul eliminării învăţării mecanice şi al dezvoltării gîndirii creative, gîndirii critice şi capacităţii de dezbatere prin învăţare experienţială.

Creşterea progresivă a alocării de fonduri către Ministerul Educaţiei, pînă la cel puţin 6% din PIB, asigurîndu-se totodată un echilibru între creşterea remunerării cadrelor didactice, ameliorarea infrastructurii şi investiţia în cercetare şi dezvoltare.

Creşterea semnificativă a numărului de burse acordate de către statul român tinerilor din Republica Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici