- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un centru şi o fundaţie din Covasna cer eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova
Un centru eclesiastic, o fundaţie, precum şi redacţia unei reviste protestează, într-un comunicat, faţă de interdicţiile instituite de autorităţile Republicii Moldova privind libera circulaţie, cerând în acelaşi timp eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Centrului Eclesiastic de Documentare Mitropolit "Nicolae Colan" din Sfântu Gheorghe, semnat de directorul acestuia, Ioan Lăcătuşu, şi care a fost adoptat, în aceeaşi zi, de participanţii la un colocviu, persoanele prezente la acesta îşi exprimă protestul faţă de interdicţiile instituite de autorităţile Republicii Moldova privind libera circulaţie, aplicate cetăţenilor români, "în contradicţie cu discursul proeuropean al acestora", transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, cei care au adoptat comunicatul solicită autorităţilor statului român soluţionarea problemei redobândirii cetăţeniei române de către românii basarabeni care au deţinut această cetăţenie "şi au fost deposedaţi abuziv de către autorităţile sovietice în urma pactului Ribentrop-Molotov, prin care teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru a intrat în componenţa Uniunii Sovietice".
În plus, ei cer autorităţilor române eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi construirea unei strategii de promovare a parteneriatului româno-român între Bucureşti – Chişinău – Cernăuţi.
Participanţii la colocviu mai cer adoptarea iniţiativei legislative potrivit căreia deţinuţii politici români din Transnistria, decoraţi de preşedintele României cu ordinul "Steaua României”, să beneficieze de drepturile cuvenite foştilor deţinuţi politici români.
Comunicatul citat a fost adoptat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, de participanţii la colocviul intitulat "Basarabia şi Transilvania. Solidaritate românească în istorie şi contemporaneitate”, organizat de Centrul Eclesiastic de Documentare Mitropolit "Nicolae Colan”, Fundaţia Naţională "Neamul Românesc”, filiala Covasna, şi redacţia eevistei "Veghea” din Braşov.
Aproximativ 250 de turişti nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova, începând de joi dimineaţă, fiind întorşi din drum de către vameşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră (DFP) Iaşi, comisar-şef Vasilica Tătaru.
Potrivit acesteia, o sută de cazuri au fost înregistrate pe parcursul zilei de joi, iar restul vineri.
"Astăzi (sâmbătă - n.r.) până la prânz am avut 26 de astfel de cazuri înregistrate în punctele vamale de pe raza frontierei de est. Cei mai mulţi s-au reîntors în ţară prin vama Sculeni, însă am avut astfel de situaţii şi la Albiţa sau la Oancea-Galaţi", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX Vasilica Tătaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.