Un deputat PDL susţine reducerea TVA de la 24 la 5% pentru alimentele de bază

Deputatul PDL Andrei Sava susţine reducerea TVA de la 24 la 5% pentru alimentele de bază, urmând să depună un amendament la lege prin care comercianţii vor fi obligaţi să afişeze preţul cu taxa diferenţiată, pentru a se evita astfel situaţia în care retailerii câştigă din reducerea TVA.

4 afișări

Deputatul PDL Andrei Sava, ales într-un colegiu uninominal din Prahova, a anunţat, miercuri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că salută adoptarea de către Senat a propunerii legislative privind reducerea TVA de la 24 la 5% pentru alimentele de bază.

Conform sursei citate, Andrei Sava va depune, în Camera Deputaţilor, un amendament prin care comercianţii vor fi obligaţi să afişeze, pentru alimente, atât preţul cu TVA de 5% cât şi pe cel cu TVA de 24%, astfel încât "să se asigure echilibrul între interesele consumatorilor şi eventualele pretenţii la un profit mai mare al comercianţilor".

Măsura ar urma să fie pusă în aplicare timp de doi ani, potrivit iniţiatorului ei.

"Comercianţii vor fi astfel obligaţi să afişeze două preţuri pe fiecare produs, astfel încât consumatorii să poată evalua dacă noile preţuri ţin seama de măsura de reducere a TVA-ului sau comercianţii au menţinut, de fapt, aceleaşi preţuri, crescându-şi peste noapte profitul. Reducerea TVA la alimentele de bază nu are niciun efect dacă nu ne asigurăm că duce în final la diminuarea preţurilor. Sunt convins că această măsură nu îi va afecta pe comercianţii de bună-credinţă, dar îi va ajuta, în schimb, pe românii care ar trebui să beneficieze de această reducere de TVA. Statul nu poate restricţiona creşterea preţurilor de către comercianţi, dar îi poate ajuta pe oameni să fie mai bine informaţi atunci când aleg ce produse de strictă necesitate cumpără, în funcţie de preţurile afişate. Consumul de alimente de bază nu ar trebui să fie un lux în România", se arată în comunicatul deputatului Andrei Sava.

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, textul legislativ iniţial fiind, astfel menţinut.

Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Propunerea iniţiată de PSD şi PNL a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, când deputaţii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici