Un deputat PNL îi acuză pe social-democraţi că ţin „în continuare uşile deschise pentru criminali, violatori şi tâlhari”, după ce dezbaterea legii privind recursul compensatoriu a fost amânată

PSD ţine în continuare uşile deschise pentru criminali, violatori şi tâlhari, susţine deputatul liberal Florin Roman, după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, amânarea dezbaterii Legii privind recursul compensatoriu, la solicitarea PSD.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Un deputat PNL îi acuză pe social-democraţi că ţin „în continuare uşile deschise pentru criminali, violatori şi tâlhari”, după ce dezbaterea legii privind recursul compensatoriu a fost amânată

Juriştii din Camera Deputaţilor au amânat dezbaterea legii privind recursul compensatoriu

Deputatul liberal Florin Roman spune că prin amânarea dezbaterii Legii privind recursul compensatoriu, PSD ţine în continuare uşile deschise pentru criminali, violatori şi tâlhari, iar peste 20.000 de infractori, eliberaţi timpuriu, pot „zburda liber pe stradă”.

„PSD a decis să refuze abrogarea recursului compensatoriu solicitat de PNL, în această sesiune extraordinară, respingând prin vot în Comisia juridică propunerea noastră. La un singur vot diferenţă, PSD a impus amânarea dezbaterii parlamentare, pentru a-i scăpa pe corupţii lor. Prin această decizie, PSD ţine uşa deschisă violatorilor, tâlharilor şi criminalilor care profită de orice zi pentru a beneficia de cele 6 zile bonus pentru eliberare condiţionată, făcute cadou de PSD. Decizia PSD de a nu renunţa la recursul compensatoriu înseamnă că peste 20.000 de infractori, eliberaţi timpuriu, pot zburda liber pe stradă”, spune Roman.

Deputatul PNL atrage atenţia că în lipsa abrogării recursului compensatoriu pot fi eliberaţi zilnic şi alţi deţinuţi periculoşi. Dintre infractorii eliberaţi, aproape 1.300 au fost din nou arestaţi, spune deputatul, adăugând că după reglementările legale din acest moment pedeapsa pentru crimele din Caracal ar fi foarte mică.

„Amânarea abrogării înseamnă că noi deţinuţi periculoşi se pot elibera zilnic şi pot produce noi drame, tâlharii ca cea de la Alba Iulia sau crima de la Mediaş. Aproape 1.300 de deţinuţi din cei eliberaţi au fost rearestaţi. În condiţiile actuale, criminalul de la Caracal, Gheorghe Dincă, nu face mai mult de 8 ani de închisoare”, mai spune paramentarul.

Deputatul cere discutarea de urgenţă a proiectului de abrogare a recursului compensatoriu propus de PNL şi le aminteşte guvernanţilor de celelalte măsuri legislative propuse de partid în cazul infracţiunilor grave.

„Solicităm PSD şi premierului Viorica Dăncila, care a declarat <război> împotriva criminalilor, violatorilor, tâlharilor şi pedofililor, doar la televizor, să accepte discutarea de urgenţă a proiectului şi abrogarea <legii care aduce moartea>. PNL a propus o serie de măsuri legislative alternative, cum este cea referitoare la folosirea brăţărilor electronice, construcţia de noi penitenciare, însă toate aceste măsuri au fost ascunse în sertarele din Parlament. Solicităm PSD să se decidă dacă este de partea cetăţenilor sau a doar de partea infractorilor? Măcar în ceasul al 12-lea!”, spune Florin Roman

Juriştii din Camera Deputaţilor au amânat dezbaterea legii privind recursul compensatoriu, la solicitarea PSD

Deputaţii jurişti au amânat dezbaterea în comisie a Legii privind recursul compensatoriu, cu 11 voturi „pentru” amânare, nouă voturi împotrivă şi o abţinere.

Camera Deputaţilor a intrat în sesiune extraordinară, la cererea Opoziţiei, pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, a proiectului privind amnistie şi graţiere şi a OUG 114.

Aproape 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, potrivit unor date transmise de ANP către Ministerul Justiţiei. Dintre aceştia, 191 erau condamnaţi de trafic de minori, 566 pentru viol şi 73 deţinuţi erau condamnaţi pentru omor calificat.

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penintenciarelor, 840 de deţinuţi eliberaţi în urma recursului compensatoriu în perioada 2017-1019 erau condamnaţi pentru omor, 73 pentru omor calificat, 108 pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

De asemenea, statisticile arată că 87 de condamnaţi eliberaţi în baza recursului compensatoriu în ultimii ani erau acuzaţi de trafic de persoane, 191 de trafic de minori şi 566 erau acuzaţi de viol.

În aceeaşi perioadă au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu şi 1460 de deţinuţi condamnaţi pentru tâlhărie calificată.

Datele au fost transmise la solicitarea deputatului PNL Florin Roman de către ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

39 de violatori au recidivat, din totalul celor 566 de deţinuţi condamnaţi pentru viol care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu. De asemenea 12 deţinuţi condamnaţi pentru omor calificat au recidivat.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici