Un deputat PSD cere MAE declararea liderului Jobbik persona non-grata: "Statul român nu poate rămâne fără replică la escaladarea extremismului maghiar". REACŢIA Ministerului

Deputatul PSD Bogdan Diaconu spune, într-un comunicat, că solicită MAE declararea liderului Jobbik Vona Gabor persona non-grata, menţionând totodată că va depune la începutul sesiunii parlamentare o propunere legislativă "pentru interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist".

Urmărește
1826 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD cere MAE declararea liderului Jobbik persona non-grata: "Statul român nu poate rămâne fără replică la escaladarea extremismului maghiar". REACŢIA Ministerului

Vona Gabor (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

"Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenţă a cetăţeanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaraţiile sale fără precedent împotriva statului român. Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică. De asemenea, activitatea partidului Jobbik şi a organizaţiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisă pe teritoriul românesc", susţine deputatul PSD, într-un comunicat transmis duminică.

El menţionează totodată că va depune la Parlament la începutul viitoarei sesiuni un proiect de lege "prin care să fie interzise manifestările de orice fel (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) care, prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituţia României".

"Proiectul de lege prevede de asemenea ca persoanele de cetăţenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României să fie considerate persona non-grata pe teritoriul României. Pentru a opri extremismul la sursă, proiectul propune ca partidele politice, fundaţiile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje şi/sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituţia României să fie declarate indezirabile pe teritoriul României, iar activitatea lor în interiorul graniţelor României să fie interzisă", mai spune Diaconu în comunicat.

MAE: Declararea persona non grata a unui cetăţean străin, aplicabilă doar celor cu statut diplomatic

Ministerul Afacerilor Externe precizează că declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice, doar persoanelor având statut diplomatic.

MAE a transmis duminică o serie de precizări, "referitor la propunerea de declarare ca persona non grata a unui cetăţean ungar, urmare a unor declaraţii cu caracter extremist", după ce un deputat PSD a adresat MAE, printr-un comunicat, o solicitare în acest sens, vizându-l pe liderul Jobbik Vona Gabor.

"Ministerul Afacerilor Externe precizează că declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor având statut diplomatic. În analiza preliminară a MAE, declaraţiile cu caracter extremist în cauză, care promovează, între altele, ura şi violenţa pe motive etnice, ar putea atrage răspunderea autorilor în baza dreptului comun, având în vedere, inclusiv, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob, şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii", se arată în comunicatul MAE.

Ministerul menţionează că, potrivit acestui act normativ, în cazul faptelor descrise şi incriminate de acesta, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procuror.

"De asemenea, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 85 procedura prin care un străin este declarat indezirabil, ca măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. Această măsură se dispune de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul sesizează instanţa de judecată, la propunerea instituţiilor cu competenţe în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul menţionat mai sus", se mai arată în comunicatul MAE.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.

"Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici