Un europarlamentar a cerut CE recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale la nivelul UE

Europarlamentarul Iosif Matula a cerut CE recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale la nivelul UE, cererea fiind formulată într-o interpelare adresată forului în legătură cu stadiul şi perspectivele recunoaşterii pregătirii cetăţenilor care doresc să lucreze în alte state ale UE.

Urmărește
9 afișări

Iosif Matula, membru în Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeană în legătură cu stadiul şi perspectivele recunoaşterii diplomelor şi calificărilor profesionale pentru cetăţenii care doresc să lucreze în alte state ale UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În acest moment, numai câteva profesii sunt reglementate la nivel comunitar. Pentru toate celelalte, statele membre au posibilitatea să respingă recunoaşterea diplomei în urma unor testări ale candidaţilor sau să le ceară efectuarea de studii suplimentare şi promovarea unor noi examene", afirmă Matula, citat într-un comunicat de presă transmis marţi seară.

Matula consideră că recunoaşterea pregătirii profesionale la nivelul UE este deosebit de importantă pentru cetăţenii continentului pentru că "adesea procedurile de echivalare a diplomelor sunt îndelungate şi costisitoare".

Europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene şi un punct de vedere asupra posibilităţii de extindere a listei profesiilor reglementate la nivelul UE.

"În răspunsul oferit, CE a arătat că efectuează o amplă evaluare a directivei care reglementează recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale, urmând să propună o serie de reforme până în anul 2012, pentru a facilita şi mai mult mobilitatea angajaţilor. Consider că o liberalizare a pieţei muncii care să permită accesul şi la alte profesii ar diminua «piaţa neagră» a forţei de muncă. De asemenea, României - ca stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană - ar trebui să i se recunoască diplomele şi calificările profesionale într-o paletă mai largă de domenii, tot pentru asigurarea unui control al pieţei muncii", se mai arată în comunicat.

Matula afirmă că a întâlnit "paradoxul ca românilor care lucrează în UE, în afara graniţelor ţării, să li se recunoască profesionalismul faptic, criteriu de bază al angajării, dar să nu li se recunoască documentele care atestă scriptic acest profesionalism".

Potrivit sursei citate, în prezent există şapte profesii în cazul cărora armonizarea cerinţelor minime de formare permite recunoaşterea lor automată: doctori, asistenţi medicali generalişti, moaşe, medici veterinari, medici dentişti, farmacişti şi arhitecţi. În cazul celorlalte profesii, statele membre au libertatea de a hotărî dacă doresc să reglementeze sau nu accesul la o anumită profesie.

În ceea ce priveşte recunoaşterea diplomelor în general, la 15 septembrie 2010 Comisia a publicat Ghidul drepturilor studenţilor mobili în Uniunea Europeană, în cadrul căruia un întreg capitol este dedicat recunoaşterii diplomelor şi calificărilor profesionale obţinute în timpul studiilor. Acest ghid însoţeşte Comunicarea "Tineretul în Mişcare", publicată la aceeaşi dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici