Taubman a apreciat că ar fi fost preferabil ca aceia care au avut această reacţie de atac să se fi axat pe acuzaţiile grave semnalate de mass-media.
"Ştim că există întotdeauna tentaţia de a omorî mesajul (…). Dar rolul jurnalismului de investigaţie este mult prea important pentru a fi pus în pericol în acest mod", a spus Taubman, care a apreciat că Legislativul "ar trebui să-şi consolideze propriul sentiment al responsabilităţii, în loc să încerce să restricţioneze eforturile unei prese libere de a-şi exercita rolul legitim în România, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente".
Taubman a spus că, în opinia sa, una dintre cele mai mari realizări ale României în perioada post-comunistă a fost "formarea unei prese robuste şi independente".
El a spus că s-a întâlnit recent cu membrii a două organizaţii neguvernamentale în domeniul mass-media – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Agenţia de Monitorizare a Presei şi a spus că aceştia sunt îngrijoraţi cu privire la potenţialul impact al amendamentelor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală asupra activităţii vitale a jurnaliştilor din România.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 60 privind modificările aduse Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi, iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care o suferit o serie de modificări în Comisia juridică a acestui for.
Noi reglementări au în vedere şi prevederile articolului 195 din Codul penal, referitor la violarea secretului corespondenţei.