- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2019, 09:24)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un liberal propune decontarea pentru magistraţi a chiriei sau a ratei pentru o locuinţă
Senator PNL Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorurilor şi personalului asimilat a chiriei sau a ratei plătite pentru achiziţionarea unei locuinţe, în cazul în care aceştia nu primesc locuinţe de serviciu. Astfel, magistraţii pot opta cu aceeaşi sumă fie să plătească chiria, fie rata pentru cumpărarea unei locuinţe.
Urmărește
4564 afișări
Un liberal propune decontarea pentru magistraţi, nu doar a chiriei, ci şi a ratei pentru o locuinţă
Iniţiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgenţă, vizează completarea articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei.
Prin urmare, sunt introduse cinci alineate la articolul respectiv care prevăd că:
„(8) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
(9) Dreptul prevăzut la alin. (8) se menţine în cazul transferului sau încadrării judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi magistraţilor-asistenţi într-o altă instituţie din sistemul de justiţie, indiferent pe ce rază teritorială se află aceasta.
(10) În situaţia prevăzută la alin. (8) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (1) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii
(11) Dreptul prevăzut la alin. (8) nu are caracter salarial şi nu se impozitează.
(12) Condiţiile de acordare a dreptului prevăzut la alin. (8) se stabileşte prin ordin comun al ministrului Justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, conform proiectului de lege.
În forma în vigoare este prevăzut la articolul 23 că: „judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, cărora nu li s-a acordat locuinţă de serviciu de către ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condiţiile art. 22, la compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Acest drept nu are caracter salarial şi nu se impozitează. Compensarea nu se acordă în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II”.
Senatorul PNL argumentează că proiectul va crea cadrul legal „ca suma compensatorie acordată în prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale, să poată fi utilizată de către acestea, opţional, fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracţiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziţionarea unei locuinţe”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative.
Liberalul mai susţine că măsura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevăzute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.
„În contextul pensionărilor masive din sistem sau a plecării magistraţilor şi a personalului asimilat acestora către avocatură ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei iniţiative legislative sunt cât se poate de pozitive, deoarece aceştia vor fi fidelizaţi faţă de sistemul de justiţie. Din punct de vedere al impactului bugetar, menţionez că prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de către sistemul de justiţie pentru plata chiriei”, conform sursei citate.
Marcel Vela mai arată, în expunerea de motive, că măsura „va diminua presiunea resimţită acum pe bugetul de stat din cauza insuficienţei spaţiului locativ de care dispune sistemul de justiţie”.
Proiectul de lege a fost depus, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
NOTĂ: În ştirea publicată de agenţia MEDIAFAX la ora 09.08 cu numele „Un liberal propune decontarea pentru magistraţi, nu doar a chiriei, ci şi a ratei pentru o locuinţă”, a se citi corect titlul „Un liberal propune decontarea pentru magistraţi a chiriei sau a ratei pentru o locuinţă”.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Calificative grele pentru Dăncilă: Iată o doamnă neconflictuală, dar total iresponsabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe