„Cred că este nevoie de o mai mare disciplină a prezenţei tuturor grupurilor parlamentare care formează majoritatea. Putem evalua şi ca o defecţiune în cadrul coaliţiei, ţinând cont că raportul asupra proiectului a venit relativ târziu, cu câteva zile înainte de a expira termenul de adoptare”, a spus Anastase.
Adoptarea iniţiativei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.
El a precizat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.
Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale.
Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.
Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.