Prima pagină » Politic » Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial

Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial

Tensiunile diplomatice au crescut duminică între rivalii din Balcani, Croaţia şi Serbia, după ce Croaţia a refuzat să permită o vizită privată a preşedintelui al Serbiei la locul unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial, unde zeci de mii de sârbi au fost ucişi de autorităţile pro-naziste din Croaţia.
Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial

Autorităţile croate au declarat că au aflat despre vizita planificată a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic la lagărul Jasenovac prin „canale neoficiale”. Ministrul de externe, Gordan Grlic Radman, a declarat reporterilor că este „inacceptabil” faptul că guvernul croat nu a fost notificat în mod oficial cu privire la această vizită, relatează AP.

Ministerul Afacerilor Externe ar dori să sublinieze că, în planificarea oricărei vizite a oficialilor străini, momentul, natura şi programul vizitei ar trebui să facă obiectul unei comunicări oficiale şi al unui acord de ambele părţi„, a declarat Grlic Radman. „Aceasta nu a fost o excursie la mare. Preşedintele unei ţări este o persoană protejată„.

Decizia Croaţiei a stârnit indignare în Serbia vecină, unde oficialii au descris-o ca fiind „scandaloasă„. Ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a declarat că toţi oficialii croaţi vor trebui de acum înainte să anunţe orice tranzit sau vizită în Serbia şi vor fi plasaţi sub „un regim special de control„. El nu a oferit detalii.

Aceasta a fost o decizie antieuropeană şi o încălcare brutală a libertăţii de circulaţie„, a declarat premierul sârb Ana Branabic la televiziunea pro-guvernamentală Pink. „Nu ştiu cum vor arăta relaţiile noastre în viitor … Acest lucru transmite un mesaj înspăimântător„.

Relaţiile dintre Serbia şi Croaţia au rămas tensionate de la destrămarea fostei Iugoslavii şi de la războiul din Croaţia din 1991-1995, care a izbucnit atunci când minoritatea sârbă din această ţară, susţinută de Serbia, s-a revoltat împotriva independenţei Croaţiei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest război.

Vucic, un fost ultranaţionalist care a susţinut rebeliunea sârbă din Croaţia în anii 1990, a programat o conferinţă de presă pentru luni. El a răspuns duminică printr-o postare pe Instagram în care a prezentat o fotografie a monumentului de la Jasenovac.

Voi (Croaţia) faceţi-vă doar treaba! Poporul sârb va trăi şi nu va uita niciodată!”, a spus Vucic.