Preşedintele Traian Băsescu a început, marţi seară, discuţiile cu o delegaţie a UDMR, după ce anterior a discutat cu o delegaţie a grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Din delegaţia UDMR fac parte preşedintele Uniunii, Marko Bela, preşedintele executiv Kelemen Hunor, vicepreşedintele executiv Laszlo Borbely, liderul senatorilor UDMR Verestoy Attila, liderul deputaţilor UDMR Marton Arpad şi preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda.
Marko Bela a spus că este foarte firesc ca şeful statului să consulte partidele politice într-un astfel de moment, la fel de firesc fiind ca partidele să încerce să se consulte între ele. El a menţionat că, în perioada următoare, Uniunea va avea consultări cu PSD, cu PNL şi cu PDL.
Preşedintele Uniunii a precizat că, în România, demiterea guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură este un moment fără precedent, el fiind întrerupt de Traian Băsescu, şeful statului susţinând că o situaţie similară a fost cu ocazia demiterii preşedintelui României, doar că atunci nu era vizat guvernul, ci preşedintele.
În replică, Marko a spus că se referă la relaţiile între guvern şi Parlament şi nu face referire în niciun fel la preşedinte, care are un alt rol, de a consulta partidele politice şi de a găsi o soluţie.
„În schimb, guvernul şi Parlamentul sunt, în mod firesc, într-o relaţie directă, din punctul nostru de vedere o relaţie de subordonare. Acesta a fost motivul pentru care s-a iniţiat moţiunea de cenzură, neavând majoritatea necesară pentru guvern de a lua măsuri anticriză în această perioadă destul de dificilă”, a spus Marko Bela.
Preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit membrilor delegaţiei UDMR pentru că au răspuns invitaţiei pentru consultări, el precizând că acest demers este obligatoriu din punct de vedere constituţional, având în vedere că Guvernul a căzut.
„Sunt convins că, în calitate de partid politic parlamentar, vă asumaţi responsabilitatea găsirii unei soluţii”, a arătat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, într-o declaraţie de presă, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc, că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.