Un senator american le cere şefilor Facebook şi Google să combată dezinformarea în Republica Moldova

Publicat: 11 10. 2024, 11:59
Actualizat: 11 10. 2024, 12:01

Senatorul american Ben Cardin le-a trimis celor doi directori câte o scrisoare, care menţionează referendumul constituţional din Moldova privind aspiraţia ţării de a adera la Uniunea Europeană şi citează dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei şi Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a împrăştia confuzie şi dezinformare în rândul publicului moldovean.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generaţii de moldoveni – iar decizia trebuie să aparţină exclusiv moldovenilor”, a scris senatorul Cardin. „Gravitatea acestei decizii care se află în faţa poporului moldovean impune partenerilor Moldovei, precum şi celor care contribuie la moderarea părţilor-cheie ale spaţiului informaţional al Moldovei, sarcina de a împiedica influenţa străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a adăugat el.

Cardin menţionează în scrisorile sale că Institutul Naţional Democrat (NDI) a efectuat recent o evaluare imparţială a mediului electoral din Moldova care a condus la aceste alegeri istorice, în care a apreciat că influenţa străină malignă din partea Rusiei asupra platformelor de socializare „reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa integrităţii electorale”. NDI a recomandat în mod specific ca „platformele de social media (…) să aloce mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informaţiile false şi modelele de comportament neautentic” şi „să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sancţionate sau de la reprezentanţii acestora”.

Cardin a adăugat că Meta ar trebui să ia în serios această recomandare, având în vedere popularitatea platformelor deţinute de Meta, Facebook şi Instagram, pe piaţa moldovenească.