Un senator PNL susţine că actuala criză valutară este premeditată. Care ar fi, de fapt, ţinta celor care au provocat-o

Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că deprecierea actuală a leului în faţa euro este una premeditată de către coaliţia PSD - ALDE, astfel încât de situaţie să profite speculatorii şi Banca Naţională a României (BNR) să fie nevoită să îşi vândă ieftin aurul din rezervă.

Urmărește
2673 afișări
Imaginea articolului Un senator PNL susţine că actuala criză valutară este premeditată. Care ar fi, de fapt, ţinta celor care au provocat-o

Un senator PNL susţine că actuala criză valutară este premeditată. care ar fi, de fapt, ţinta celor care au provocat-o

„Urmează atacul speculativ pe leu? Aşa arată în acest moment situaţia. Mai rău ca în 2008. Leul se tranzacţionează, pe pieţele internaţionale la 4,77 pentru 1 euro!!! Se pare că traderii internaţionali au înţeles că BNR nu poate să intervină fără să falimenteze sistemul bancar şi economia. Intervenţiile BNR, vând euro şi cumpără lei, cresc dobânzile şi implicit taxa pe care o plătesc băncile. Cine profită de această situaţie? Speculatorii. Ruşi? Chinezi? Este momentul ca instituţiile statului care se ocupă de securitate naţională să verifice dacă OUG 114 nu a avut că obiectiv îmbogăţirea unor speculatori de la est sau a unor consilieri ai premierului. Ce a aranjat şi ce a promis Eugen Teodorovici în escala sa de la Moscova, cu destinaţia Havana? #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniaLiberala”, a scris, marţi seara, senatorul liberal Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul PNL a revenit, miercuri dimineaţa, pentru a susţine că actuala depreciere a leului este premeditată, astfel încât să fie distrusă rezerva valutară a României.

La data de 18 decembrie, când au fost anunţate pentru prima dată măsurile fiscal-bugetare din ceea ce avea să devină OUG nr 114/2018, cursul de schimb leu/euro era de 4,6478 de lei, iar marţi 22 ianuarie 2018 era de 4,7142 lei, un maxim istoric şi o creştere de 1,4%.

„Criza valutară este premeditată! Ţinta - REZERVĂ VALUTARĂ a României. PSD+ALDE pe de-o parte strigă că pieţele sunt manipulate, iar pe de altă parte, strigă că BNR TREBUIE să INTERVINĂ să VÂNDĂ aurul, să VÂNDĂ euro din REZERVĂ şi să MANIPULEZE cursul valutar. Nu vi se pare suspect?”, a mai scris Cîţu, miercuri pe Facebook.

Senatorul liberal a mai precizat, că în cazul unei crize valutare, BNR are următoarele trei opţiuni:

1. leul se depreciază şi nu intervine nimeni;

2. BNR intervine şi vinde euro din rezervă valutară. Implicit cresc dobânzile şi taxa pe care trebuie să o plătească băncile, iar consecinţa sunt dobânzi mari, sistemul bancar pe butuci, ceea ce va duce la criză economică într-o lună;

3. BNR intervine şi vinde euro din rezervă valutară, dar sterilizează intervenţiile (pune lei în piaţă în schimbul obligaţiunilor). În această situaţie deprecierea se opreşte, dobânzile cresc, dar nu foarte mult, dar România pierde rezervă valutară fără să şanse să oprească hemoragia.

„Acum este clar de ce asistăm la aceste introxicari în ultima perioadă? Dobânzile trebuie să rămână jos, pentru ca România să vândă cât mai mult din rezervă. Volume mari = preţuri mai mici. BNR rămâne cu singură opţiune, intervine, sterilizează şi VINDE REZERVĂ VALUTARĂ. Cei care au premeditat această criză, PSD+ALDE, ştiu clar unde vor să ducă România. Vor să forţeze România să vândă aurul ieftin. Iar cumpărătorii aurului... aceştia deja sunt pregătiţi şi aşteaptă. Cumpărătorii rezervei valutare sunt cei care forţează deprecierea în acest moment. Este clar o problemă de securitate naţională. PSD+ALDE duc România într-o criză valutară, recesiune, fără armată puternică (nu au cheltuit 2% din PIB nici în 2018) şi fără rezervă valutară. Dragnea a primit acest plan de la un grup de 5 persoane (demnitari şi persoane fizice). Revin! #RomaniaFaraPSDsiALDE”, a concluzionat Cîţu miercuri.

Rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, la 31 decembrie 2018, au fost de 36,8 miliarde de euro, o creştere cu 670 de milioane euro (1,85%) faţă de finele lunii precedente, BNR. La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 33,065 miliarde de euro, cu 534 de milioane de euro peste cele de la 30 noiembrie 2018, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, fiind estimată la 3,735 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici