Senatorul Mihai Goţiu (USR) susţine că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor propune, în plus, eliminarea măsurii „anti-hoţie”, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat.
„Se doreşte eliminarea modificării definiţiei materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, aşa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat. Din cauză că actuala definiţie este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn – resturi, rumeguş, tocătură, deşeuri, biomasă, aşchii – nu sunt considerate a fi materiale lemnoase. Astfel, între 30% şi 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn”, a explicat Goţiu.
Acesta a precizat că „amendamentele toxice” vor fi discutate în comisiile de specialitate – Agricultură şi Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică, luni şi marţi, după care va urma votul în plen.
„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute şi adoptate de prima Cameră sesizată, în cazul de faţă Senatul, sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanţi din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât şi în societate”, arată Mihai Goţiu.
Senatorul USR atrage atenţia că adoptarea acestor amendamente riscă să scoată oamenii în stradă.