UNCJR: Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor este benefică şi trebuie continuată

Ordonanţa adoptată miercuri prin care sunt majorate indemnizaţiile demnitarilor este benefică şi trebuie continuată, susţine preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, cerând ca aceste măsuri ”să fie aplicate în cel mai scurt timp întregului aparat administrativ”.

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului UNCJR: Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor este benefică şi trebuie continuată

UNCJR: Ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor este benefică şi trebuie continuată (Imagine: Shutterstock)

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri, că reîntregirea salariilor tăiate abuziv de către fosta guvernare şi o salarizare corectă în sistemul bugetar s-au numărat printre principalele teme de campanie ale actualei puteri, iar ”reîntregirea salariilor a fost un pariu câştigat, care, alături de alte măsuri benefice, a făcut ca România să ajungă să aibă în trimestrul I din 2015 o creştere de 4,3 la sută faţă de acelaşi trimestru din 2014 şi un PIB cu 1,5 la sută mai mare faţă de trimestrul precedent”.

"Cu toate aceste realizări de necontestat, este imperios necesar continuarea unei majorări salariale a întregului sistem bugetar. Pentru că doar astfel vom ajunge să avem funcţionari publici bine pregătiţi şi motivaţi şi în ultimă instanţă serviciile şi performanţele pe care ni le dorim cu toţii. În calitate de preşedinte al UNCJR şi nu numai, am susţinut în permanenţă, ieşirea din ipocrizie şi necesitatea majorării veniturilor din sistemul bugetar", arată Marian Oprişan, preşedintele UNCJR, în comunicatul transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

El susţine că echilibrul puterilor în stat printr-o salarizare corectă şi creşterea productivităţii nu se pot realiza decât în contextul analizării tuturor funcţiilor de demnitate publică, ţinându-se cont de dimensiunea responsabilităţilor şi a riscurilor asumate de demnitari ai aparatului central şi local şi funcţionarii sau personalul bugetar din aceste instituţii, pentru că trebuie să existe un echilibru între sarcini, riscuri şi drepturi.

"Ordonanţa adoptată miercuri, 8 iulie 2015, de Guvernul României, prin care sunt majorate îndemnizaţiile pentru numai 48 din cele mai înalte funcţii de demnitate în stat, este benefică şi trebuie continuată, pentru a nu ajunge la un dezacord tocmai cu acele motive care au stat la baza ordonanţei. Nimeni nu poate pune la îndoială corectitudinea şi necesitatea acestei măsuri, însă doar aceasta nu va putea asigura posibilitatea atingerii unor standarde «în conformitate cu statutul actual al României», decât la vârful administraţiei publice", mai afirmă Oprişan.

El susţine că Executivul trebuie să continue cu măsuri urgente, care să ducă la modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice, care să răspundă tuturor nevoilor şi să fie în slujba exclusivă a cetăţeanului.

"În calitate de preşedinte al UNCJR, cer ca aceste măsuri să fie aplicate în cel mai scurt timp întregului aparat administrativ, întrucât numai în acest mod administraţia îşi va găsi utilitatea şi va fi doar în slujba cetăţeanului şi a poporului român. Nu în ultimul rând, respectuos solicit celor 48 de înalţi demnitari ai statului român, în frunte cu preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului României, să gândească împreuna cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, un plan naţional de măsuri active, care să ducă la creştere economică puternică, necesară alinierii veniturilor românilor la nivelul Uniunii Europene, aşa cum serviciile şi produsele pe care aceştia le cumpără, au fost aliniate încă de la integrarea în Uniunea Europeană", mai arată Oprişan.

Marian Oprişan, care este şi vicepreşedinte al PSD, mai cere ca ”acest plan naţional să fie respectat cu stricteţe de toate puterile statului român şi precizează că atât timp cât vor fi luate măsuri în interesul cetăţenilor, puterile statului român vor avea în UNCJR parteneri de dialog şi susţinători oneşti”.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii să le aibă preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Oprea preciza că majorarea ar urma să fie aplicată din 1 august, pentru 48 de funcţii de demnitari.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, că Guvernul va amâna majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari, spunând că el nu a fost de acord cu această creştere, dar că ştia că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a avut o discuţie pe această temă cu premierul interimar Gabriel Oprea.

Premierul a spus că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă prin care majorarea indemnizaţiilor demnitarilor va fi amânată până la aprobarea noii Legi a salarizării unitare a bugetarilor.

Ponta a intervenit cu acest anunţ într-o emisiune a postului B1 TV, după ce, în aceeaşi emisiune, şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.

În emisiunea TV, Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susţin "surse din PSD", şi anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că preşedintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.

El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche şi că şi Ponta ştia de această iniţiativă, chiar premierul trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Mihalache a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ "poate fi discutabilă" şi că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale deoarece decizia politică aparţine Guvernului şi Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele să nu perpetueze în populism şi demagogie şi să susţină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici şi să vină la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp după aceste afirmaţii, Ponta a intervenit telefonic şi a afirmat că s-a săturat "de jocuri de doi bani pentru imagine", că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizaţiilor şi că Guvernul va amâna creşterea dacă şeful Cancelariei prezidenţiale se delimitează de acest demers.

Vineri, Gabriel Oprea a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de ordonanţă privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta”, el spunând că Ponta şi Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că preşedintele va susţine ordonanţa.

”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea.

El a spus că miercuri dimineaţă, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanţa, iar premierul ”a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ”.

”Miercuri dimineaţa, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere - iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat pentru MEDIAFAX că atât ea, cât şi ministrul Finanţelor şi premierul Ponta au vrut să includă majorarea salariilor demnitarilor în pachetul de legi pentru bugetari, dar că au fost informaţi că există ”o decizie preşedinte-premier interimar de a adopta această măsură mai rapid”.

Tot vineri a reacţionat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la iniţiativa acestuia, arătând că nu poate accepta că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul îşi propune să revină asupra ei”.

Preşedintele Klaus Iohannis precizează, într-o postare pe Facebook, că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul pe tema salarizării demnitarilor, la iniţiativa acestuia, adăugând că nu poate accepta ca şeful Executivului să revină asupra unei decizii pe care a adoptat-o, dând dovadă de lipsă de coerenţă în actul guvernamental.

"Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional", spune preşedintele Klaus Iohannis.

"În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia. Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi", scrie Iohannis pe Facebook.

Preşedintele spune că aceasta este o chestiune de principiu, însă înţelege reacţia oamenilor care vor performanţă din partea demnitarilor. Totuşi, Iohannis este de părere că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare. Klaus Iohannis mai spune că modalităţile de realizarea a acestui principiu revin în sarcina Guvernului şi Parlamentului.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că ultima discuţie cu şeful statului a fost în 5 iunie, atunci când Iohannis i-a cerut demisia.

”O precizare utilă pentru opinia publică - ultima discuţie a mea cu domnul Iohannis a fost în ziua de 5 iunie, când mi-a cerut să demisionez. De atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect!", a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, la 10 minute după mesajul transmis, tot pe Facebook, de preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici