Proiectul hidroenergetic Cerna – Belareca presupune finalizarea celor două hidrocentrale amplasate pe râul Cerna și o serie de lucrări hidrotehnice (baraje, tuneluri de derivare și stații de transformare) în localitățile Băile Herculane, Mehadia și Cornereva din județul Caraș-Severin.
Punerea lor în funcțiune va duce la suplimentarea capacității medii de producție de energie cu 40,2 Gwh/an, a precizat Mircea Fechet. Ministrul a precizat că, suplimentar, prin acumularea unui volum util de 7,11 milioane mc în barajul de la Cornereva, se va asigura capacitatea de stocare a aproximativ 4,15 GWh energie electrică.
Cerna – Belareca este unul dintre cele mai vechi proiecte hidroenergetice din România, iar de la începerea lucrărilor au trecut 45 ani. Investiția a fost sistată în anii ’90, la un stadiu de realizare de 80%, în urma obiecțiunilor legate de protecția biodiversității și de impactul asupra mediului, susținute de Greenpeace România.
Proiectul acordului de mediu a parcurs toate etapele impactului asupra mediului și respectă prevederile legale naționale și normele europene, așa cum indică toate cele trei studii de specialitate supuse consultării publicului.
Amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca a fost prevăzută cu două trepte de cădere, una pe râul Cerna și cealaltă pe râul Belareca, punctul comun fiind centrala Herculane.
Investiția va fi realizată de Hidroelectrica și se adaugă celorlalte hidrocentrale aflate deja în diferite faze de execuție, prin care „consolidăm securitatea energetică a României și ne asigurăm că ținem în frâu facturile la energie electrică”, potrivit ministrului Fechet.