Secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe, Zsolt Nemeth, a declarat joi că în ultimii ani relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de un respect mutual şi o recunoaştere a intereselor reciproce, ceea ce a condus la realizarea multor proiecte de succes.
Ar fi o greşeală „dacă dezvoltarea promiţătoare a relaţiilor ungaro-române ar ajunge la final şi ar fi o greşeală nu numai în ceea ce priveşte cele două ţări, ci ar afecta şi stabilitatea Europei Centrale, creşterea şi prosperitatea”, a declarat el.
Nemeth a adăugat, totuşi, că este încă posibilă evitarea pericolului şi Guvernul ungar are voinţa politică să facă acest lucru.
Un nou Guvern de stânga a preluat conducerea la Bucureşti luni şi una dintre primele măsuri a fost de a împiedica deschiderea unei secţii maghiare a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş. Reprezentanţii Guvernului au afirmat că sistemul de reprezentare proporţională va fi eliminat, noul sistem urmând să se bazeze pe votul uninominal într-un singur tur. Ei au precizat, de asemenea, că legea minorităţilor va fi aprobată fără capitolul privind autonomia culturală.
Csaba Tabajdi, europarlamentar ungar din cadrul partidului socialist, aflat în opoziţie, a afirmat într-o declaraţie trimisă joi preşedintelui Parlamentului European Martin Schulz şi liderul Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor Hannes Swoboda că acţiunile noului Guvern român „nu par prea prietenoase cu minorităţile, ci dimpotrivă, pun în pericol achiziţiile relaţiilor etnice româno-ungare”.
Măsurile avute în vedere împotriva minorităţilor etnice nu serversc coexistenţei paşnice a majorităţii româneşti şi minorităţii maghiare şi nici stabilităţii Europei Centrale, a adăugat el.