- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungureanu: Sper ca PSD, PNL şi PC să semneze protocolul de susţinere a tratatului de guvernanţă
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, că speră ca şi PSD, PNL şi PC să semneze protocolul privind semnarea şi ratificarea de către România a tratatului de guvernanţă în cadrul UE, încheiat de liderii coaliţiei, pentru că documentul nu reprezintă "vorbe goale".
Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
"Acest protocol este deschis semnării către toate partidele parlamentare. Eu sper ca şi PSD, PNL şi PC să semneze acest protocol, care face parte dintre temele de interes naţional major. Nu vorbim aici de o diviziune politică şi nu sunt vorbe goale", a spus Ungureanu.
Întrebat când se va putea face ratificarea acestui tratat de către România printr-o lege specială, aşa cum au convenit liderii coaliţiei de guvernare, Ungureanu a spus că aceste precizări vor fi făcute la timp, de la Palatul Victoria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Liderii coaliţiei au semnat, miercuri, la Parlament, protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE.
Protocolul politic privind semnarea şi ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare a fost semnat de preşedintele PDL Emil Boc, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian.
La eveniment au fost prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
Coaliţia de guvernare a convenit, marţi, să adopte tratatul de guvernanţă fiscală agreat la nivel european prin procedură parlamentară, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie elaborat în perioada următoare, potrivit unor surse din coaliţia guvernamentală.
Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că Tratatul de guvernanţă fiscală ar urma să fie adoptat printr-un proiect de lege special, care va fi supus votului Parlamentului.
Partidele din coaliţie au ajuns la această decizie întrucât adoptarea tratatului prin modificarea Constituţiei ar fi fost dificilă, în condiţiile în care opoziţia se opune modificării Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare.
Sursele citate au mai arătat că partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca preşedintele şi premierul să fie împuterniciţi să semneze, la nivel european, tratatul în cauză.
De asemenea, este posibil ca liderii coaliţiei să iniţieze consultări şi cu opoziţia pe această temă, însă la şedinţa de marţi nu a fost stabilit un mandat precis în acest sens.
Formaţiunile coaliţiei majoritare vor semna un protocol de susţinere a semnării şi ratificării de către România a tratatului UE de guvernanţă fiscală, iar acesta va fi deschis şi opoziţiei, de la care se aşteaptă dialog şi pe alte teme ale agendei publice, au anunţat liderii partidelor coaliţiei, după întâlnirea de luni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu.
"Poziţia noastră comună a fost aceea ca în cadrul coaliţiei să semnăm un acord pentru susţinerea semnării şi ratificării de către România a acestui tratat, acord care trebuie consfinţit într-un protocol al coaliţiei şi care semnează a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare, pentru că este vorba de interesul naţional", a spus preşedintele PDL, Emil Boc, la finalul consultărilor.
Preşedintele Traian Băsescu a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, pentru discuţii privind perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară şi dialogul dintre partide şi funcţionarea Legislativului.
Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO