Unicameral cu dispensă de la USL

Anunţata grevă parlamentară a USL va bloca activitatea Senatului aproape complet, cel puţin până când puterea va lua măsuri pentru a face acest for funcţional, Parlamentul putându-se afla, pe termen scurt, în ipostaza de a fi, practic, unicameral.

Urmărește
1820 afișări
Imaginea articolului Unicameral cu dispensă de la USL

Unicameral cu dispensă de la USL (Imagine: Liviu Chirca/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri. El a declarat că opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa puterii. Antonescu a spus că toţi parlamentarii celor trei partide din opoziţie, fără excepţie, se vor retrage din "activitatea uzuală" a Parlamentului în toate formele.

Greva parlamentară a USL va bloca aproape complet activitatea Senatului, din cauza majorităţii fragile a puterii în acest for, pentru că cele mai multe comisii senatoriale au cvorumul asigurat doar în prezenţa opoziţiei.

Camera Deputaţilor va rămâne singura Cameră funcţională, însă şi activitatea acesteia va fi afectată de gestul USL.

La Senat, majoritatea coaliţiei este dată, în funcţie de sensul periodic al traseismului politic, de unul până la cinci parlamentari. Până în prezent, cvorumul de lucru în comisiile de la Senat şi în plen a putut fi asigurat doar în prezenţa senatorilor opoziţiei. În aceste condiţii, şi având în vedere că unii dintre senatori sunt şi miniştri, asigurarea cvorumului de lucru, pe timpul grevei opoziţiei, va fi aproape imposibilă.

Practic, coaliţia trebuie să mobilizeze în permanenţă toţi senatorii de care dispune, pentru a asigura activitatea plenului.

În privinţa activităţii de la comisii, situaţia este şi mai complicată. În cele mai multe dintre comisiile de la Senat, majoritatea este deţinută de opoziţie, cu excepţia Comisiilor de Regulament, Administraţie, Învăţământ, Cercetarea Abuzurilor, Privatizare, Drepturile Omului, Sănătate şi Egalitate de Şanse.

O metodă la care ar putea recurge puterea pentru a dobândi majoritatea în toate comisiile ar fi ca, prin hotărâre a plenului, să suplimenteze numărul de membri în comisiile unde nu îşi poate asigura cvorumul şi să ocupe aceste locuri suplimentare. Practic, parlamentarii care sunt membri ai unor comisii ar intra şi în alte comisii, ceea ce presupune că senatorii puterii ar trebui să-şi sporească activitatea parlamentară.

În timp ce parlamentarii opoziţiei vor fi mai mult în teritoriu, practic în colegiile unde vor să şi obţină voturi la alegeri, puterea va trebui să suplinească lipsa acestora din Parlament.

Parlamentarii puterii ar putea dori şi ei să aibă o activitate mai susţinută în teritoriu, în an electoral şi, de aici, ar putea exista situaţii de insuborodonare în faţa dispoziţiilor de partid privind prezenţa şi activitatea parlamentară.

La Cameră, puterea deţine o majoritatea mai confortabilă. În comisii puterea deţine majoritatea, însă are, de obicei, doar cu un parlamentar mai mult decât opoziţia. Astfel, mobilizarea pentru activităţile parlamentare va trebui să fie, de asemenea, exemplară.

Legiferarea va fi afectată în principal în cazul acelor legi pentru care Senatul este Cameră decizională. Dezbaterea şi adoptarea acestor legi ar putea fi amânată îndelung, în cazul lipsei de cvorum în comisii sau plen. Dacă puterea nu va putea asigura cvorumul în plen, aceste legi nu vor putea fi nici dezbătute, nici votate.

La Cameră ar putea fi adoptate acele legi pentru care acest for este decizional, chiar şi în condiţiile în care actele normative trec de Senat prin adoptare tacită. În orice caz, este foarte posibil ca procesul legislativ să fie mult îngreunat de decizia USL.

Raportul putere-opoziţie este, în ambele Birouri Permanente ale Parlamentului, şapte la şase. Astfel, pentru organizarea şedinţelor acestor Birouri, puterea trebuie, de asemenea, să îşi mobilizeze exemplar reprezentanţii.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că Parlamentul va putea să lucreze chiar dacă opoziţia va absenta, arătând că, atât la Cameră cât şi la Senat, majoritatea parlamentară se va organiza astfel încât să aibă cvorum de lucru, inclusiv cu parlamentari miniştri.

Rămâne de văzut în ce măsură puterea va putea să pună în mişcare, de una singură, mecanismele parlamentare în sesiunea care urmează, în condiţiile în care presiunea politică a alegerilor este din ce în ce mai vizibilă, iar unle voci din coaliţie par a prevesti, prin declaraţii publice, mutări instituţionale importante la nivelul Executivului în perioada următoare.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici