Uninominalul Guvernului - redistribuirea a jumătate din numărul mandatelor de parlamentari

Jumătate din mandatele de parlamentari vor fi obţinute de primii clasaţi în colegii, restul vor fi redistribuite proporţional cu numărul de voturi obţinut la nivel naţional, potrivit proiectului privind votul uninominal mixt pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Uninominalul Guvernului - redistribuirea a jumătate din numărul mandatelor de parlamentari

Uninominalul Guvernului - redistribuirea a jumătate din numărul mandatelor de parlamentari

Potrivit proiectului Guvernului, deputaţii şi senatorii se aleg în colegii uninominale prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentativităţii proporţionale, norma de reprezentare fiind un deputat la 79.000 de locuitori şi un senator la 170.000 de locuitori.

Pentru organizarea alegerilor se constituie circumspţii în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în Bucureşti şi o circumscripţie separată pentru românii cu domiciuliul în afara României, în total 43 de circumscripţii.

În cadrul fiecăreia dintre cele 43 de circumscripţii electorale se constituie colegii uninominale pe baza dublului normei de reprezentare. Astfel, va exista un colegiu la 158.000 de locuitori pentru Cameră şi un colegiu la 340.000 de cetăţeni pentru Senat.

Numărul total al mandatelor de deputaţi şi senatori este cel puţin egal cu dublul numărului de colegii uninominale pentru Cameră respectiv Senat

Repartizarea şi atribuirea mandatelor de deputat şi senator se fac în trei etape: la nivelul fiecărui colegiu uninominal, la nivelul fiecărei circumscripţii electorale judeţene şi, respectiv, la nivel naţional.

Jumătate din mandatele de parlamentari vor fi obţinute, astfel, de primii clasaţi în colegii, restul vor fi redistribuite următorilor clasaţi, dacă formaţiunea din care aceştia fac parte au trecut pragul electoral la nivel naţional. Redistribuirea acestor mandate se face proporţional cu numărul de voturi obţinut la nivel naţional de partidul din care face parte candidatul.

Astfel, dacă primul clasat într-un colegiu este independent, a câştigat mandatul de parlamentar, dacă a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal respectiv, la fel întâmplându-se dacă acesta aparţine unui partid, cu condiţia ca formaţiunea să depăşească, la nivel naţional, pragul electoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici