- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video UNPR critică Guvernul şi Ministerul de Finanţe, imputându-le situaţia economică actuală
Şeful Departamentului de strategie al UNPR, Mircea Coşea, a declarat marţi că formaţiunea pe care o reprezintă consideră că Guvernul nu a realizat legătura dintre politica monetară şi cea fiscală, el precizând şi că responsabilitatea Ministerului de Finanţe nu poate fi trecută cu vederea.
"S-a creat un decalaj nepermis între punctul de vedere al Guvernului şi cel al BNR asupra soluţiilor de ieşire din recesiune. Nu s-a realizat de către Guvern legătura necesară între politica monetară şi cea fiscală. (...) Întârzierea măsurilor, lipsa de viziune a politicii economice a Guvernului a condus la situaţia ca România să apeleze la împrumuturi. Politica bugetară din 2009 a agravat situaţia la nivel macroeconomic, nu s-a realizat o corelaţie clară cu politica monetară a BNR, s-a impus un număr record de rectificări bugetare soldate cu un enorm deficit bugetar. Responsabilitatea Ministerului de Finanţe pentru această situaţie nu poate fi trecută cu vederea", a precizat Coşea, adăugând că această poziţie a UNPR a fost aprobată de către Biroul Politic Permanent Naţional (BPPN) al formaţiunii, care s-a reunit marţi în prima şedinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Coşea a precizat că, în opinia UNPR, relaţia cu FMI este strict necesară în continuare, dar nu este suficientă pentru ieşirea din recesiune.
Potrivit lui Coşea, UNPR cere suprimarea privilegiilor materiale şi salariale ale demnitarilor, stricta monitorizare a cheltuielilor publice la nivelul fiecărui ordonator de credite, accelerarea măsurilor de prevenire şi eliminare a evaziunii fiscale şi a avantajelor clientelei politice.
Coşea a arătat că UNPR cere ca pensia minim garantată să nu fie redusă cu 15%, aşa cum se arată în memorandumul suplimentar încheiat cu FMI. El a mai precizat că nu este corect ca sectorul public să fie tratat nediferenţiat, global, prin includerea Educaţiei, Sănătăţii şi Ordinii publice, sectoare care au deja un deficit de finanţare şi de personal.
UNPR mai cere, potrivit lui Coşea, reducerea numărului secretarilor de stat şi al cabinetelor lor, ca şi a excesului de personal ministerial din departamentele de protocol şi relaţii publice ale ministerelor.
"Lipsa unei politici bugetare moderne a condus la iminenţa unui blocaj financiar. Statul a devenit cel mai important element de blocare a economiei, prin onorarea doar a facturilor clientelei politice. Considerăm că nu se justifică majorarea cotei unice şi a TVA înainte de a se epuiza căile de diminuare a risipei bugetare", a mai spus Coşea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters