UNPR: Declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă o sfidare inacceptabilă a Constituţiei

UNPR susţine că este de datoria fiecărui partid şi demnitar "să descurajeze tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului UNPR: Declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă o sfidare inacceptabilă a Constituţiei

UNPR: Declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă o sfidare inacceptabilă a Constituţiei (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Demersurile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un risc şi o ameninţare la adresa României, aşa cum sunt definite în Strategia Naţională de Apărare (2010), constituind în esenţă o «proliferare a unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor, coeziunea socială sau relaţiile interetnice»", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de UNPR.

De asemenea, UNPR susţine că declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă "o sfidare inacceptabilă a Constituţiei şi a tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie".

"Invocarea autonomiei teritoriale şi, mai ales, prezentarea «ieşirii în stradă» ca soluţie în acest sens sunt provocări şi instigări lansate deliberat pentru a tensiona relaţiile dintre români şi maghiari. Riscurile şi posibilele consecinţe ale unui astfel de demers - mai ales pe fondul actualei crize economice şi al tentativelor de a aduce România în pragul instabilităţii politice - îl plasează pe Laszlo Tokes în conflict cu legea, cu litera Constituţiei şi cu dezideratul european al armoniei inter-etnice. Practic, Laszlo Tokes se plasează astăzi împotriva României şi trebuie tratat ca atare de autorităţi", continuă comunicatul.

UNPR susţine că, în aceste condiţii, este de datoria fiecărui partid, a fiecărui demnitar şi a fiecărui român să descurajeze "tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele" lui Laszlo Tokes, inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

"Ţara noastră este recunoscută ca exemplu de bune practici în materie de respectare a drepturilor minorităţilor şi orice pretenţie suplimentară, cum este cea legată de autonomie, trebuie respinsă energic de toate partidele politice şi de toţi reprezentanţii statului român", menţionează UNPR.

Conform comunicatului, UNPR îşi reafirmă opţiunea pentru stabilitate, pentru apărarea interesului naţional şi pentru respectarea Constituţiei. "De asemenea, UNPR cheamă toate partidele politice la solidaritate şi acţiune pentru menţinerea stabilităţii şi pentru limitarea riscurilor şi ameninţărilor pe care demersurile lui Laszlo Tokes le prezintă la adresa României", conchide sursa citată.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici