- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: ANI a sesizat DNA pentru cercetarea lui Ioan Botiş
(adaugă informaţii de background în paragrafele 14 - 21)
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.
Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, ar fi săvârşit infracţiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.
ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depune documente.
De asemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Șansa la demnitate", respectiv, în calitatea de asociat unic și administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.
Inspectorii de integritate susţin că au indicii temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Ioan Botiş, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
Proiectul "Șansa la demnitate" desfășurat de Asociația "Parteneriat Euroactiv" Bistrița a fost aprobat și semnat la o dată ulterioară numirii în funcție a ministrului Botiș Ioan Nelu. În calitate de ministru al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale,Botiș are atribuții în gestionarea fondurilor structurale. Atât la data depunerii proiectului, cât şi la data semnării contractului de finanţare, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud, prin reprezentant Ioan Botiş, figura ca membru fondator al Asociației "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa.
Cererea de modificare a actului constitutiv, în sensul renunţării de către AJOFM Bistriţa-Năsăud la calitatea de membru fondator, a fost admisă de Judecătoria Bistriţa prin încheierea civilă nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului Național al persoanelor juridice fără scop patrimonial a fost efectuată la data de 25.10.2010, dată de la care produce efecte pentru terți.
În ceea ce o priveşte pe Ligia Adina Botiş, ANI susţine că aceasta a deținut atât calitatea de expert de tip A în cadrul proiectului de finanțare, fiind şi beneficiar al contractului de închiriere prin cedarea folosinței spațiului proprietate personală, de către SC Mobil Construct SRL în cadrul căreia este atât asociat cât și administrator unic.
Inspectorii ANI mai aduc acuzaţii susţinând că sunt indicii privind săvârşirea de posibile fapte de corupţie şi de către Dorin Radu Stoina, reprezentant al Asociației "Parteneriat Euroactiv" Bistrița, şi de Carmen Diana Magda, manager al proiectului.
Inspectorii de integritate au stabilit că Dorin Radu Stoian a completat și transmis electronic cererea de finanțare a Proiectului "Șansa la demnitate", în care prevăzuse activităţi de formare profesională, pe care ulterior le-a completat cu activităţi de informare, consultanţă şi instruire.
"Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociaței, ulterior depunerii cererii de finanțare, rezultă elemente care arată faptul că, la data depunerii cererii de finanțare, Asociația Parteneriat Euroactiv Bistrița nu avea înscrise mențiuni în obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experiența în domeniu cu privire la modificările aduse în actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabilă prin decizia Judecătoriei Bistrița în dosarul nr. 8447/190/2010", arată ANI.
Carmen Diana Magda este acuzată că a gestionati în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, unele dintre activitățile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene.
Potrivit ANI, şi firma SC Mobil Construct SRL poate fi verificată pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una de onoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.
Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.
"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct de vedere", a declarat atunci fostul ministru al Muncii.
Potrivit acestuia, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.
Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.
AMPOSDRU a precizat, în 19 aprilie, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia lui Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.
Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.
"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO