- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Antonescu şi Ponta au ieşit din Palatul Parlamentului pentru a-i saluta pe protestatari
(adaugă informaţii despre grupul de parlamentari care a venit în Piaţa Constituţiei pentru a-i saluta pe participanţii la mitingul de protest)
Crin Antonescu, Victor Ponta, Adrian Năstase şi alţi parlamentari din PSD şi PNL au ieşit din Palatul Parlamentului şi s-au alăturat sindicaliştilor din Piaţa Constituţiei, spunând că au venit să îi salute pe protestatari.
Din grupul de politicieni condus de cei doi lideri ai opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au mai făcut parte fostul premier Adrian Năstase, Nicu Bănicioiu, Robert Negoiţă, Dan Şova, Mircea Duţă, Georgian Pop, Victor Socaciu, Radu Stroe şi Mircea Diaconu.
Grupul de parlamentari ai opoziţiei a fost primit cu aplauze, dar şi cu scepticism de protestatarii aflaţi în Piaţa Constituţiei. Unii dintre ei, uimiţi la vederea politicienilor în carne şi oase, au salutat respectuos şi s-au dat un pas înapoi pentru a le face loc către scenă. Câţiva şi-au luat inima în dinţi şi le-au vorbit politicienilor, strângându-le mâinile şi fie cerându-le ajutor, fie urându-le succes în tentativa de a scăpa "de Boc şi Băsescu".
Liderii opoziţiei au deschis coloana de politicieni şi, cu pas grăbit, au ajuns în doar câteva minute în partea stângă a scenei. Aici, însă, unul dintre liderii sindicali l-a îndemnat pe Victor Ponta să ocolească prin mulţime, pentru a urca pe scenă fie din faţă, fie din laterala opusă. Ponta şi Antonescu s-au conformat şi au pornit într-un nou tur prin mijlocul celor aflaţi în Piaţa Constituţiei.
După alte câteva minute au ajuns din nou după gardurile de protecţie, însă au decis să nu mai urce pe scenă, îndreptându-se, tot prin Piaţă, către studioul mobil amenajat aici de unul dintre posturile de televiziune de ştiri.
Singurul care s-a rupt de grupul compact al parlamentarilor opoziţiei a fost Adrian Năstase, fostul premier fiind de altfel singurul din grupul de politicieni veniţi la miting care a fost însoţit de o gardă de corp. Năstase a dat mâna cu mulţi dintre participanţii la miting şi i-a ascultat pe cei care au vrut să îi spună problemele care i-au făcut să vină la protest.
Adrian Năstase a fost întrebat de unul dintre manifestanţi: "Mai stăm mult cu ăştia?". Năstase i-a răspuns: "Băi, vă întreb: de ce nu e plin aici, măi?".
Câteva strângeri de mână mai târziu, Năstase a mustrat din nou un participant la protest, spunându-i: "Măi, toate sindicatele astea şi doar câteva mii de oameni? Avem nevoie de o susţinere mai mare de aici, din Piaţă", a spus Năstase.
În grupul de parlamentari, Victor Socaciu, întrebat şi el despre şansele opoziţiei de a obţine demiterea Guvernului şi despre conduita premierului Boc şi a preşedintelui Băsescu, a spus, criticându-i pe colegii din Parlament care susţin puterea: "Îşi bat joc de poporul ăsta şi îl susţin pe ... dracul ăla".
După ce Ponta şi Antonescu au ajuns la studioul de televiziune, la tribună a primit cuvântul o reprezentantă a confederaţiilor sindicale, care s-a declarat nemulţumită de prezenţa politicienilor în Piaţa Constituţiei. Aceasta le-a amintit colegilor de miting că protestul este unul strict împotriva Codului Muncii, nu un prilej de băi de mulţime pentru politicieni.
"Are dreptate", a comentat Năstase, întrebat ce crede despre declaraţia venită de la scenă. "Am venit aici pentru că există o legătură strânsă între ce se întâmplă în ţară, între cei pe care îi reprezentăm şi procesul de decizie din Parlament", a continuat Năstase.
După ce au stat aproximativ zece minute în Piaţa Constituţiei, politicenii s-au îndreptat, rând pe rând, către Palatul Parlamentului. Ultimul care a părăsit Piaţa a fost Adrian Năstase, la câtea minute bune după colegii săi de opoziţie, acesta fiind însoţit de garda sa de corp.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că merg în Piaţă pentru a-i saluta pe manifestanţi şi pentru a-i însoţi simbolic în demersul lor.
"Mi se pare normal ca în ziua în care noi, în Parlament, susţinem o moţiune de cenzură pe care am iniţiat-o, am redactat-o cu colaborarea sindicatelor şi patronatelor, în ziua în care însoţim această moţiune de cenzură cu un proiect alternativ pe care de asemenea l-am făcut împreună cu aceşti oameni să îi salutăm şi să ne alăturăm simbolic acestei mişcări de protest", a precizat Antonescu.
Preşedintele PNL a arătat că acţiunea sa şi a preşedintelui PSD, Victor Ponta, se va limita la cele menţionate, după care cei doi lideri vor reveni în Parlament, unde, alături de grupurile lor parlamentare, vor dezbate şi vor vota moţiunea de cenzură.
"Este un lucru absolut firesc (prezenţa sa şi a lui Ponta în mijlocul sindicatelor, n.r.) pentru că acţiunea de protest a acestor oameni îşi găseşte expresia politică explicită de aceast dată în Parlamernt, în partidele şi în grupurile noastre", a adăugat Antonescu.
Aproximativ 8.000 de sindicalişti participă la mitingul din Piaţa Constituţiei, potrivit jandarmilor. Sindicaliştii susţin însă că în Piaţa Constituţiei sunt aproximativ 12.000 de oameni.
Mitingul de la sediul Parlamentului vizează modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunerii, şi se doreşte a fi un sprijin în încercarea parlamentarilor din opoziţie de a demite Guvernul, prin moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".
Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură, care a fost citită săptămâna trecută şi care va fi dezbătută şi votată miercuri, de la ora 15.00.
PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură.
Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii Opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO