UPDATE:Baconschi: E normal ca partidele să salute votul prin corespondenţă ca progres al democraţiei

(adaugă declaraţii ale ministrului de Externe, Teodor Baconschi)

Urmărește
2 afișări

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat, luni, că i se pare normal ca toate partidele politice democratice, indiferent de orientare, să sprijine legea votului prin corespondenţă, să o salute ca pe un progres al democraţiei româneşti şi ca pe un instrument de consolidare a ideii de naţiune.

Ministrul a explicat că a constatat din dialogul cu presa că există comentarii negative cu privire la acest proiect legislativ. "Nu este sarcina mea să fac exegeza unor comentarii, cel mult să reacţionez la nişte fapte. Mi se pare normal ca toate partidele politice democratice, indiferent de orientarea lor, să sprijine această lege, să o salute ca pe un progres al democraţiei româneşti, ca pe un instrument de consolidare a ideii de naţiune şi, în acelaşi timp, ca pe o pârghie pentru aprofundarea a ceea ce numesc patriotism constituţional", a spus ministrul, la un eveniment de lansare a site-ului privind proiectul de vot prin corespondenţă.

El a adăugat că ministerul "a fost absolut deschis pentru orice formă de dialog cu cei care susţin proiectul de lege, cu cei care i se opun".

"Am căutat să fim transparenţi, inclusivi, să ne comportăm normal, ca într-un stat european unde orice subiect de asemenea anvergură primeşte un cadru de dezbatere publică cu societatea civilă, cu ONG-urile, cât se poate de larg. Sper ca site-ul pe care îl prezentăm astăzi să fie şi un receptacol al comentariilor şi sugestiilor tuturor celor care ar dori sau ar urma să-şi exprime votul prin corespondenţă. În urma obţinerii avizelor instituţionale, am convenit cu primul-ministrul să prezint proiectul legii într-o viitoare şedinţă de guvern, în primă lectură, voi integra şi observaţiile de ultimă oră din partea altor ministere, dacă ele vor fi formulate", a mai spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă nu s-ar putea interpreta că menţionarea proiectului legislativ în scrisoarea de anunţare a candidaturii este şi o măsură menită să-l ajute să câştige voturi, el a denunţat "o cultură a suspiciunii". "Cultura suspiciunii în care ne mişcăm în această ţară vă face să credeţi că a fost o coincidenţă îndelung calculată. Pur şi simplu săptămâna trecută am terminat procesul de avizare instituţională şi suntem în această etapă. Nici nu cred că avea sens să amân până după Convenţia PDL prezentarea site-ului. Lucrurile merg în ritmul lor firesc şi credeţi-mă că mai există şi lucruri fireşti", a răspuns Baconschi.

Teodor Baconschi a fost întrebat totodată cât estimează că va fi participarea la alegeri în diaspora după introducerea legii votului prin corespondenţă, faţă de prezidenţialele din 2009.

"În 2009, la turul al doilea, au participat, conform statisticilor oficiale, 4,7% dintre cetăţenii români din străinătate. Mi-e greu să fac o proiecţie, dar e clar că se deschide o cale alternativă, care permite participarea mult mai largă la vot", a spus Baconschi.

Întrebat în continuare dacă nu riscă un procent, el a spus că o prognoză în acest moment ar fi aleatorie, neavând ca fundament date sau sondaje. "Nu mă pronunţ deocamdată, dar într-o estimare de bun-simţ ar putea ajunge numărul celor care participă în ţară. În cazul acesta, dacă erau de zece ori mai puţini, ar putea fi de zece ori mai mulţi", a spus Baconschi.

El a spus că atât site-ul, cât şi proiectul legislativ sunt destinate celor circa trei milioane de cetăţeni români care au domiciul în străinătate. "Aş vrea să vă spun că atât în tripla mea experinţă ca ambasador al României, cât şi în fosta mea calitate de director general în această instituţie, care avea în atribuţii şi relaţia cu diaspora, am avut ocazia să cunosc foarte bine comunităţile româneşti din multe state ale lumii. Îi respect pe aceşti compatrioţi, pentru că şi-au luat soarta în propriile mâini, pentru că reprezintă un vector de ancorare a României în valorile lumii occidentale, pentru că au contribuit, printr-un efort financiar substanţial, la dezvoltarea economiei româneşti şi pentru că niciunul dintre ei nu s-a rupt complet de România. Sunt oameni care, chiar dacă trăiesc şi lucrează în alte state, au acasă rude, prieteni, familie, vin o dată sau de mai multe ori pe an, aduc cu ei idei proaspete, valori sigure şi o altă viziune despre democraţie, aşa încât întregul efort asumat de MAE, care a propus proiectul legii votului prin corespondenţă se înscrie într-o logică de aprofundare a exerciţiului democratic, de respectare a dreptului constituţional al fiecărui cetăţean român de a participa la selecţia liderilor politici în ţara noastră şi sunt convins că, după ecourile pe care le-am primit până acum, legea va fi salutată masiv în sânul comunităţilor româneşti de peste hotare", a apreciat Baconschi.

Ministrul de Externe a mai spus că site-ul destinat votului prin corespondenţă este uşor de accesat şi are "link-uri către situaţia votului prin corespondenţă în diferite state ale lumii, cu hărţile corespunzătoare, furnizează celor interesaţi atât textul legii, cât şi descrieri detaliate ale procedurii de vot pe care o implică aplicarea legii".

Ministrul a mai explicat şi procedura de vot. "Alegătorul trimite la misiunea diplomatică sau la oficiul consular dintr-un anumit stat într-un alt plic atestatul cu declaraţia şi totodată plicul care conţine buletinul de vot, sigilat. Plicul trebuie să ajungă la misiunea respectivă cel târziu cu o zi înaintea scrutinului. Preşedintele biroului electoral primeşte de la secretariatele misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pe bază de proces verbal documentele respective, iar în ziua votării, între orele 06.00 şi 07.00, consemnează pe listele electorale alegătorii care au votat prin corespondenţă. În felul acesta, se previne votul multiplu. După încheierea votării, se deschid plicurile ce conţin corespondenţa, se verifică existenţa atestatului şi conformitatea datelor transcrise în acesta cu listele electorale, iar plicurile care conţin buletinul de vot prin care alegătorul şi-a exprimat opţiunea de vot se introduc într-o urnă specială destinată votului prin corespondenţă", a explicat Teodor Baconschi.

El a mai spus că şi costurile sunt minime. "Chiar vom face nişte economii destul de serioase, pentru că ce plăteşte alegătorul e doar timbrul pentru plicul trimis la misiune. Acesta este în sarcina alegătorului: un timbru poştal. În rest, costurile scad pentru că, până acum, ceea ce făceau misiunile româneşti era să organizeze secţii de votare în ambasade şi consulate sau în diverse alte aglomerări româneşti. Toate acestea presupuneau deplasarea unor oameni cu diurnă, eventual cu plata unor acomodări la hotel, o serie întreagă de cheltuieli de papetărie, de consumabile în plus, de plata deplasării până în oraşul respectiv a membrilor comisiei. Deci cheltuieli fizice, materiale, care în acest fel se vor diminua proporţional", a spus ministrul.

El a vorbit şi despre elementele de securizare a votului, explicând că au fost luate măsuri serioase pentru a garanta siguranţa. "Probabil că nu există scrutin perfect în lumea asta . Dar asta nu înseamnă că aici luăm în calcul vreo marjă de risc care să ne îngrijoreze. Este vorba despre vreun accident punctual ici-colo. Dar beneficiul - şi anume că în loc să voteze de 10 ori mai puţin români decât la votul în ţară - o să avem posibilitatea ca cei care doresc să participe. Fiecare cetăţean va estima dacă doreşte să-şi exprime opţiunea", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici