UPDATE: Baconschi: O şedinţă comună a guvernelor român şi moldovean, "în orizontul lunii iunie"

(Adaugă declaraţiile ministrului Teodor Baconschi şi ale omologului moldovean, Iurie Leancă )

Urmărește
5 afișări

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, după întrevederea cu omologul de la Chişinău, că guvernele român şi moldovean vor avea o şedinţă comună "la orizontul lunii iunie", partea română dorind organizarea simultană a unui forum economic "serios".

Baconschi a declarat la finalul întrevederii cu omologul de la Chişinău, Iurie Leancă, că şedinţa de guvern comună a celor două ţări va avea loc "în orizontul lunii iunie".

Baconschi a mai spus că partea română doreşte ca în marja şedinţei de guvern să fie organizat un forum economic "serios".

El a spus că în acest sens ar fi binevenită popularizarea de către partea moldoveană a priorităţilor de privatizare la care ar putea lua parte atât companii româneşti cât şi companii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în România.

"Cunoaştem temele care figurează pe această agendă europeană, le vom discuta şi în proxima reuniune comună a celor două guverne, programată în orizontul lunii iunie 2011. Credem că principiul meritelor proprii trebuie să prevaleze în structurarea relaţiei dintre Chişinău şi Bruxelles, nu trebuie în niciun caz să fiţi penalizaţi pentru întârzierile altora. În acelaşi timp, am vrea ca în marja reuniunii comune de guverne să organizăm un forum economic serios. Cred că dacă pe un CD-ROM şi câteva materiale promoţionale aţi populariza în mediul de afaceri românesc priorităţile de privatizare pe care le are Guvernul de la Chişinău şi proiectele de infrastructură în care v-aţi angajat, am putea să trezim interesul companiilor româneşti sau al companiilor multinaţionale bazate în România pentru a veni într-un mod mai curajos către R. Moldova", a spus Baconschi.

Ministrul român i-a mai spus omologului moldovean că îl felicită pentru celebrarea a două decenii de independenţă. "Sunt convins că noul deceniu în care a intrat R.Moldova va fi primul deceniu al unei democraţii veritabile. Pentru asta e nevoie de foarte multe reforme şi v-aţi angajat deja să le faceţi", a spus Baconschi.

"Ne putem felicita pentru ce am făcut. În acelaşi timp mai avem foarte multe subiecte de parcurs, de realizat, de transformat în fapte, mai ales în politica noastră de asigurare a interconectării pe gaz şi electricitate între cele două state", a spus Baconschi. Ministrul român i-a mai transmis oficialului de la Chişinău îndemnul ca Republica Moldova să conteze în continuare "pe sprijinul fratern al României şi pe deplina angajare într-o soartă mai bună pe care cetăţenii R.Moldova o merită în totalitate după atâtea decenii de încercări istorice, nu o dată dramatice".

La rândul lui, Iurie Leancă a spus că a ţinut să îl informeze pe Baconschi în întrevederea pe care au avut-o miercuri că în legătură cu "determinarea guvernului de la Chişinău de a continua şi a dinamiza promovarea reformelor din R. Moldova".

"Modernizare şi europenizare sunt două sinonime apropiate, astfel încât această modernizare poate fi realizată în mod special în contextul apropierii şi integrării R. Moldova în UE. Suntem foarte fermi în aceste intenţii de a continua reformele, reformele instituţiilor politice, reformele instituţiilor abilitate cu reforma în poliţie, reforma sistemului judecătoresc, reforma procuraturii, etc, reformele structurale în economie, astfel încât R. Moldova să iasă din acest impas în care ne-am pomenit, din păcate, şi să demonstrăm că putem să asigurăm un viitor european pentru cetăţenii din Republica Moldova", a spus Leancă.

Referindu-se la şedinţa comună a guvernelor, oficialul moldovean s-a declarat convins că aceasta va fi "o ocazie excelentă pentru a mobiliza această conlucrare eficientă pe diverse paliere". "În mod special, aşa cum am convenit, trebuie să ne axăm acum pe dimensiunea economică, pe atragerea investiţiilor româneşti şi investiţiilor străine bazate în România în economia R. Moldova, pe diversificarea comerţului şi, bineîneţesl, pe o cooperare mult mai strânsă în sectorul energetic", a spus el.

Totodată, ministrul moldovean al afacerilor externe şi integrării europene a mai spus că autorităţile de la Chişinău au o agendă "ambiţioasă" în ceea ce priveşte relaţia cu UE.

"Ne propunem în câteva luni să realizăm câteva obiective importante, cum ar fi de exemplu iniţierea negocierilor pe marginea Acordului de liber schimb, cum ar fi iniţierea negocierilor prin crearea unui spaţiu aviatic comun între R. Moldova şi UE, să depăşim într-un ritm intens prima fază în implementarea Planului de acţiuni pe problema vizelor, astfel încât în iunie-iulie să putem trece, împreună cu UE, la cea de-a doua fază. În acest dialog extrem de important pentru viitorul R. Moldova, România deţine un rol foarte important. Important în sensul transmiterii experienţei, a experienţei pe care a acumulat-o, România parcurgând această cale înaintea noastră. Şi aici avem deja o conlucrare foarte bună, axată pe segmente foarte precise, dar şi pe acel lobby pe care îl face România în deschiderea perspectivei europene pentru R. Moldova", a spus Leancă.

Vizita lui Iurie Leancă la Bucureşti, care are loc la invitaţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, este prima în România a unui oficial de rang înalt din Republica Moldova după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 din Republica Moldova şi formarea noului guvern de la Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici