UPDATE: Băsescu,despre Regele Mihai: Nu am ce să retractez;şeful de stat are naţiunea lui, nu o lasă

(adaugă, în finalul ştirii, declaraţii ale preşedintelui referitoare la participarea Regelui Mihai şi a lui Ion Iliescu la evenimentele de Ziua Naţională)

Urmărește
4 afișări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10 TV, că nu retractează ce a spus legat de Regele Mihai, el explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul.

"Aş vrea să ne înţelegem. Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă şi sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici. Dar eu am un raport al unei Comisii prezidenţiale care a analizat comunismul. A fost o Comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am competenţă ca istoric să spun ce a fost bine şi ce a fost foarte rău. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru", a spus Băsescu.

Înainte de a da un răspuns referitor la afirmaţiile făcute săptămâna trecută despre Regele Mihai, preşedintele a dorit să facă o paralelă cu obligaţiile care îi revin unui comandant de navă.

"Eu nu sunt nici ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie. O să vă spun că eram săptămânile trecute la Neptun - vreau să vă aduc undeva, vă daţi seama, am luat-o pe ocolite - eram cu cineva într-o şalupă, ieşisem cu mai multe persoane, că îmi place să ies în mare. Şi, la un mom dat, erau doi scafandri - doi sau trei - erau în apă. Şi o doamnă care era cu mine în şalupă mă atenţionează: «Uite, Traiane, sunt trei scafandri acolo, n-or avea nevoie?». M-am uitat şi mi-am văzut de drum. La care, doamna, după ce mai mergem puţin îmi spune: «Dacă ar fi după tine, oamenii ăştia ar muri». Şi atunci m-a şcoat şi i-am zis: «Măi fată dragă, meseria mea este despre salvat oameni pe mare. Mă descalifici dacă îmi spui aşa ceva». Spre deosebire de ruda cu care eram în şalupă, eu ştiam ce înseamnă scafandru la apă, ştiam că un scafandru în dificultate dă drumul la nişte semnale, ştiu că un scafandru este cu GPS în momentul de faţă şi doar apasă pe ceas şi se declanşează alerta. Am văzut şalupa lor, era la o milă mai încolo, ei făceau ceva acolo", a spus preşedintele.

El a adăugat că meseria sa este "dincolo de a conduce vapoare, aceea de a salva oameni pe mare".

"Şi, mergând din nou spre meseria mea, un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul... puneţi-i dumneavoastră eticheta. O să vă mai spun un lucru: un comandant de navă , dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Niciodată. Un comandant care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave, se găseşte vinovatul dar nu-şi va pierde niciodată brevetul, pentru că accidentele pe mare se consideră voia lui Dumnezeu şi nu se judecă comandantul pentru accidentele pe mare decât dacă sunt băuţi sau nava nu este cu toate actele în regulă şi comandantul a plecat cu ele. Dar în meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: dacă îţi părăseşti echipajul. Un şef de stat, un comandant de navă, sunt meserii în care nu se abandonează echipajul", a spus preşedintele.

El a menţionat şi situaţia piloţilor, care nu pot abandona echipajul şi pasagerii.

"Uitaţi-vă la piloţi: ei nu pot abandona echipajul şi pasagerii. Piloţii pe cursele comerciale nu au paraşută. Se întâmplă ceva cu aeronava lui, el se duce odată cu pasagerii şi cu echipajul. La nave, comandantul, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, îşi pierde brevetul dar e şi dezonorat pe toată viaţa lui", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a spus că a trăit un astfel de moment în care a fost necesară abandonarea navei, pe petrolierul Argeş, la Rouen: "A fost abandon şi am făcut ceea ce trebuia să fac. A fost abandon în două etape: întâi pentru cei care aveau copii acasă şi pe urmă abandonul total, cu tot echipajul, care nu s-a produs. Dar l-am ordonat. Pe urmă, am rămas şi am stins nava. Eu am avut echipaje de 42 de oameni. Nu l-am abandonat niciodată", a spus preşedintele.

El a adăugat că fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură.

"Fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură, rămâne cu ea. Eu nu pot... probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e", a pus preşedintele .

Întrebat dacă nu regretă termenii duri folosiţi la adresa Regelui Mihai, cum ar fi cel de "slugă", preşedintele a conchis: "Nu am ce să retractez, dar v-am dat explicaţia.... Aşa m-am format".

Preşedintele a declarat ulterior, în emisiune, că în opinia sa există patru şefi de stat în viaţă, "inclusiv Regele Mihai".

El a spus că ultima oară s-au reunit toţi patru la Ziua Naţională înainte de a fi citit în Parlament raportul de condamnare a Comunismului.

"După citirea în Parlament a acestui raport, nici Regele Mihai, nici Ion Iliescu n-au mai venit la Ziua Naţională, unde sunt invitaţi automat. Emil Constantinescu a mai venit", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici