UPDATE: Băsescu, lui Leancă: Aşteptăm să vedem definitivată structura statală a Republicii Moldova

(adaugă detalii dintr-un comunicat al Preşedinţiei, în paragrafele 6, 7 şi 8)

Urmărește
3 afișări

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe vicepremierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, căruia i-a spus că a discutat duminică cu premierul Vlad Filat despre extinderea urgentă în domeniul energiei a acordului de finanţare nerambursabilă acordată de România.

"Astăzi am avut o întrevedere foarte bună, constructivă şi amicală cu domnul ministru. (...) Suntem abia a doua sau a treia lună de când s-a constituit Guvernul. Am considerat necesar printre primele vizite să fie la Bucureşti, un partener extrem de important în acest efort de modernizare a Republicii Moldova şi de o reaşezare pe un făgaş durabil şi european. Cu domnul ministru am avut o ocazie foarte bună să trecem în revistă şi cooperarea bilaterală. O să discutăm şi tot ce ţine de dialogul politic, să analizăm şi un termen pentru şedinţa comună a celor două Executive. Sperăm ca în luna mai-iunie vom reuşi să desfăşurăm şi o conferinţă pe teme economice, să atragem investiţii româneşti şi străine care sunt deja în România. Am discutat tot ce ţine de agenda Republicii Moldova în Uniunea Europeană", i-a spus Iurie Leancă şefului statului român.

La rândul său, Traian Băsescu l-a informat pe acesta că a discutat duminică cu premierul Vlad Filat.

"Trebuie să facem rapid o modificare a acordului de finanţare nerambursabilă, să includem şi sectorul energie şi asta înseamnă să facem repede două protocoale pe care să le punem în anexă, pentru că noi am trimis deja acordul în Parlament. Să treacă acum... Probabil trebuie organizat poate chiar săptămâna viitoare o extindere şi pe energie şi pe ce o mai fi nevoie, să nu ne ducem de două ori în Parlament, să ratificăm şi să putem da drumul la proiectele vizate. De asemenea, am discutat ca partea moldoveană să aibe responsabilităţi şi Secretariatul General. În rest, noi aşteptăm să vedem definitivată structura statală a Republicii, adică umplute căsuţele", a afirmat preşedintele Băsescu, râzând în timpul ultimei propoziţii.

La eveniment au mai participat ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi consilierul prezidenţial pe relaţii internaţionale, Anca Ilinoiu.

În cadrul discuţiilor au fost analizate evoluţiile de pe agenda politică bilaterală, precum şi aspecte privind parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, cei doi interlocutori au trecut în revistă şi stadiul implementării proiectelor economice prioritare, subliniind importanţa intensificării eforturilor pentru operaţionalizarea acestora.

În ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova, preşedintele Traian Băsescu a reiterat angajamentul constant al României de susţinere a aspiraţiilor europene ale cetăţenilor de dincolo de Prut.

Ministrul Leancă a evidenţiat angajamentul actualului Executiv de la Chişinău pentru realizarea acestui deziderat şi a apreciat rolul României în facilitarea acestui proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici