- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Băsescu: Operaţiunile de la vămi, după o informare primită de CSAT privind averile vameşilor
(adaugă elemente de background)
Şeful statului a declarat, marţi, că acţiunile actuale de la vămi sunt urmare a unei informări privind averile mari ale unor vameşi, document primit în vara lui 2010 de la un serviciu de informaţii, CSAT hotărând atunci să declanşeze operaţiunea "indiferent" de impactul asupra intrării în Schengen.
Băsescu a declarat, la TVR, că ştia despre situaţia din vămi din vara anului 2010, când a primit un document de la un serviciu secret, după care a convocat CSAT, ceea ce a condus la acţiunile recente din vămi.
"Trebuie să ştiţi de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care înseamnă «Practici evazioniste susţinute de funcţionarea instituţiilor de control financiar, fiscal şi vamal». Este documentarul unui serviciu de informaţii şi, în momentul în care un şef de stat primeşte aşa ceva, nu poate să-l pună în bibliotecă, trebuie să dea o soluţie. Atunci au apărut acele hotărâri ale CSAT, de acţiune împotriva traficului cu ţigări, a evaziunii fiscale", a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că a primit documentul în vara anului 2010 şi că imediat a convocat CSAT.
Întrebat dacă anchetele vor fi extinse şi asupra unor oameni cu conexiuni politice care influenţează numirea şefilor de vămi, şeful statului a spus că-şi doreşte acest lucru şi a cerut liderilor de sindicat să spună adevărul.
"Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Sigur, unii dintre ei se pare că erau implicaţi. Se pare! Eu nu fac afirmaţii certe, pentru că nu le ştiu, dar, dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună ce ştiu. (...) A ne limita strict la ofiţerii de poliţie de frontieră şi vameşii ridicaţi e puţin. Ştim toţi, din auzite, că e destul de scump un post de vameş, că e destul de important pentru un poliţist de frontieră să fie pe o frontieră bună... Baza de la care a plecat CSAT este o informaţie legată de averea acestor oameni. Este vorba de vile ridicate după doi ani de serviciu în vamă, de terenuri uriaşe achizionate în locuri foarte scumpe, iar din salariul de bugetar pe care ministrul francez al integrării europene îi plângea... noi ştiam despre ce e vorba", a mai spus preşedintele Băsescu.
El a mai spus că ministrul francez care vorbea recent despre situaţia vămilor "habar nu avea despre ce era vorba", ci, la fel ca şi şeful statului român, doar presupunea.
"Deocamdată e un rezultat pe care îl vedem la televizor. Să vedem ce vor spune instanţele, judecătorii", a mai spus şeful statului, referindu-se la acţiunile de la vămi.
Moderatorul a declarat că sindicatul poliţiştilor şi vameşilor a prezentat o schemă a persoanelor implicate în sistemul corupt de la vămi, similară pieselor de şah, întrebarea fiind "dacă se va ajunge la regină". "Eu sper să se ajungă", a spus preşedintele Băsescu, în acest context.
De asemenea, el a mai apreciat că acţiunea în care au fost reţiunţi vameşii nu va avea efect în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen: "Nu va avea un efect pozitiv, pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. S-a făcut această analiză, ce impact va avea, iar decizia a fost «indiferent de impact, trebuie rezolvată problema»", a conchis şeful statului.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a remis un comunicat în care a descris "schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal": "Pionii – lucrǎtori vamali; Caii – colectorii – şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi), etc; Nebunul, sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat şi/sau director ANV; Tura – şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane; Regina – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF; Regele - ?".
Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin sunt audiaţi la DNA, fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia. Aceştia au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş şi la locuinţe ale angajaţilor de la frontieră.
Cei reţinuţi în urma audierilor de la DNA vor fi duşi începând de marţi noapte la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
„S-a întrecut limita”: Premierul britanic răspunde atacurilor lui Musk privind bandele de grooming
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO